Ferencvárosban tartották a Patikanap budapesti megnyitóját

Ferencvárosban tartották a Patikanap budapesti megnyitóját
Fókuszban az allergia

2017. június 7. | allergia, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Országos Patikanap, Fagyöngy gyógyszertár, Zombory Miklós, Barsiné Makay Judit, Hetényi László

Idén 14. alkalommal rendezte meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) az Országos Patikanapot, melynek célja, hogy közelebb hozza a vásárlókhoz, betegekhez a gyógyszerészeket, a gyógyszertárakat. A Boráros téri Fagyöngy gyógyszertárban tartott budapesti megnyitón beszédet mondott Zombory Miklós alpolgármester is.

A patikanap programja minden évben egy kiemelt téma köré szerveződik. Korábban figyelmeztettek már a dohányzás veszélyeire, az ásványi anyagok és nyomelemek bevitelének fontosságára, vagy az otthoni házipatikák rendszeres ellenőrzésére. Idén a sokakat érintő allergia volt a célkeresztben. A túlérzékenység hátterébe, kezelésébe Barsiné Makay Judit, a ferencvárosi patika személyi jogos gyógyszerésze avatta be a hallgatóságot. Elmondta, a leggyakoribb allergének a fák, virágok pollenjei, de lehet por, penészgomba, állatszőr is. Az enyhébb tünetek ellen – amelyek még nem zavarják a mindennapokat – sóoldatos orröblítéssel, vagy orrnyálkahártyát bevonó szprével lehet védekezni. A valamivel erősebb, de még mindig enyhe tünetekre antihisztamint ajánlott – ezt a várandósokon és a kisgyermekeken kívül bárki használhatja.

Az önkormányzat képviseletében Zombory Miklós egészségügyért felelős alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. A körzet képviselője elmondta, személyesen is jól ismeri a Fagyöngy gyógyszertárat, hiszen idejár kisgyermek kora óta. Örömét fejezte ki, hogy a kerületi gyógyszerészek jó kapcsolatot ápolnak a háziorvosokkal és a szakrendelő dolgozóival, amit az önkormányzat is próbál erősíteni, ezt célozta a tavalyi megrendezett ferencvárosi közgyógyellátási kongresszus is. Kifejtette, az önkormányzatnak is van feladata az allergia elleni harcban, a helyhatóságnak elsősorban az allergizáló növények irtását, a zöldterületek karbantartását kell megoldani, illetve hatósági jogkörénél fogva felszólíthatja a telektulajdonosokat a parlagfűmentesítésre. Beszédét egy jótanáccsal zárta: célszerű a lakást hajnalban kiszellőztetni, ugyanis ekkor legtisztább, legkevésbé pollenszennyezett a levegő.

Hetényi László, az MGYK budapesti elnöke arról beszélt, az idei év fontos változása lesz, hogy november 1-től bevezetik az e-receptet, amellyel kapcsolatosan ismeretterjesztő kampányt indítanak.

(forrás: Ferencváros újság)
Impresszum  Adatvédelem