Emléktáblát avattak Hazai György tiszteletére

Emléktáblát avattak Hazai György tiszteletére
85 éves lenne a nemzetközi hírű akadémikus

2017. május 26. | Emléktábla, avatás, Prof. Dr. Hazai György, Csörsz Rumen István, dr. Bácskai János, Prof. Vékás Lajos, Prof. Vásáry István, Ferencváros Önkormányzata

Születésének évfordulója alkalmából Ferencváros Önkormányzata emléktáblát avatott Prof. dr. Hazai György turkológus, orientalista, az MTA rendes tagja, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem alapító rektora tiszteletére május 25-én, egykori lakóhelye, a Közraktár utca 12/a. szám alatt.

Prof. Dr. Hazai György (1932-2016) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának muzeológia–orientalisztika (turkológia) szakán diplomázott, később az ELTE-n szerzett egyetemi doktori, majd a Magyar Tudományos Akadémián akadémiai doktori címet. Kutatási területe a török népek és török nyelvek története, valamint az oszmán-török nyelvtörténeti források kiadása volt. Nevéhez fűződik az oszmán-török nyelvemlékek elemzési módszerének megreformálása, a nyelvtörténeti időszakolás kritériumrendszerének átalakítása.

Jelentős eredménye a turkológia bibliográfiájának megteremtése. Nemzetközi mércével mérve is kimagasló tudományos életműve és tudományos közéleti tevékenysége révén a világ egyik legelismertebb magyar keletkutatójaként tartják számon. Számos nemzetközi könyvsorozat és folyóirat szerkesztője, szerkesztőbizottsági tagja, több keletkutató szervezetben töltött be alapító, titkári, főtitkári, illetve elnöki tisztet.

Hazai és nemzetközi elismeréseinek száma jelentős: többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, a Német Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztje, a Francia Érdemrend parancsnoki fokozata és a Török Köztársaság Érdemrendjének birtokosa.

Az avatóünnepség autentikus török zenével vette kezdetét, melyet Csörsz Rumen István kobzon adott elő, majd dr. Bácskai János köszöntője következett. Ferencváros polgármestere elmondása szerint mára csaknem 100 emléktábla hirdeti: „Ferencváros büszke arra, hogy a kultúra, a sport, az irodalom, az építészet és a tudomány terén is elismert lakói vannak/voltak a kerületnek. Mindig büszkeség egy-egy ilyen hírességnek emléktáblát avatni. Mától a Közraktár utca 12/a. falán hirdeti az emléktábla, hogy itt élt a magyar keletkutatásnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője.”

Prof. Vékás Lajos, az MTA társadalomtudományi alelnöke szerint nagy alkalom ez, hogy emlékezzünk a magyar tudomány elmúlt száz évének egyik kiemelkedő ágazata, a turkológia sikereire, melyet olyan nevek fémjeleztek, mint Vámbéry Ármin, Ligeti Lajos - és természetesen Hazai György. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy jelen volt az avatáson a török és az azerbajdzsáni tudományos akadémia elnöke is. Vékás Lajos egyúttal ünnepélyesen bejelentette, hogy Hazai professzor páratlanul gazdag turkológiai magánkönyvtárából mindenki által elérhető közgyűjtemény lesz, mely biztosítja e tudomány hasonlóan sikeres jövőjét is.

Miután Prof. Vásáry István turkológus méltatta Hazai György munkásságát, az akadémikus unokái leplezték le az emléktáblát, melynél a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit.


Koszorút helyeztek el:

 • Hazai Kinga és Cecília
 • Dr. Bácskai János polgármester és Kállay Gáborné alpolgármester
 • Dr. Dietmar Meyer, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem rektora, valamint dr. Masát András egyetemi tanár és dr. Kengyel Miklós egyetemi tanár, az egyetem korábbi rektorai
 • Fodor Pál és Hóvári János a Hazai György Orientalisztikai Alapítványtól
 • Vilajet Guliyev nagykövet – az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetsége
 • Alattin Temür első beosztott – a Török Köztársaság Nagykövetsége
 • Selda Cimen, az Észak Ciprusi Török Köztársaság Budapesti Képviseleti Irodájának vezetője
 • Isa Habibbeyli, az Azerbajdzsáni Tudományos Akadémia Elnöke
 • Sibel Özkaya Yilmaz, Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség
 • Barbara Kellner, a berlini turkológus barátok nevében
 • Hódossy Gyula, Vámbéry Tudományos Kollégium és Vámbéry Polgári Társulás
 • Szabó István nagykövet, a Magyar-Török Baráti Társaság közhasznú egyesület elnöke


Impresszum  Adatvédelem