„Pesterzsébet bemutatkozik”

„Pesterzsébet bemutatkozik”
Kiállítás-megnyitó

2017. május 17. | Ferencváros, kiállítás, megnyitó, Pesterzsébet, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, dr. Bácskai János, Gönczi Ambrus, D. Udvary Ildikó, Pesterzsébeti Múzeum, Juhász Lajosné, Zombory Miklós, Kacsur Andrea

Pesterzsébet történelmét, kultúráját és épített örökségét mutatja be a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény új tárlata. A kiállítást május 17-én a két kerület alpolgármesterei: Juhász Lajosné és Zombory Miklós nyitották meg.

Az esemény előzménye, hogy 2016 szeptemberében a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény gazdag anyagából tárlatot rendeztek a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában. A rendhagyó „szomszédoláskor” dr. Bácskai János polgármester ígéretet tett, hogy a közeljövőben Ferencváros is vendégül látja majd Pesterzsébet bemutatkozó tárlatát.

Kacsur Andrea, a Lajtha László AMI tanárának furulya produkciója után Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Juhász Lajosné megnyitóbeszéde következett. Pesterzsébet alpolgármestere szerint a szeptemberi kiállítás nagy sikert aratott, ezért nagyon örömteli, hogy most viszonozhatják a bemutatkozást. Az alpolgármester asszony ismertette kerületük történetét, majd reményét fejezte ki, hogy a tárlattal sikerül átfogó képet adni Pesterzsébet sokszínűségéről.

Zombory Miklós nagy szeretettel köszöntötte a vendég városrész képviselőit. Ferencváros alpolgármestere szerint a hagyományteremtő szándékkal megtartott Pesterzsébeti kiállítás a mostani megnyitóval elérte célját, ugyanakkor reméli, hogy a két kerület között a jövőben is folytatódik az együttműködés – nem csak a kultúra területén.

Végezetül D. Udvary Ildikó, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora mutatta be a tárlat anyagát, mely három különböző szemszögből mutatja be Pesterzsébetet. Az egyik teremben archív fotók szemléltetik a régi település mindennapjait és további fotók tekinthetők meg a moziteremben zajló diavetítésen is. A középső helyiségben plakátokon ismerhetjük meg Pesterzsébet jellegzetes épületeit, utcáit, tereit, valamint a kerületben működő legfőbb képzőművészeti galériákat és helytörténeti múzeumokat. A harmadik terem anyaga a „Pesterzsébet művész szemmel” címet viseli, itt Nolipa István Pál, Kadarkuti Richárd, valamint a fiatal Fejes-Tóth Gábor festőművészek alkotásaiban köszönnek vissza Pesterzsébet utca- és életképei.

A kiállítás 2017. június 17-ig tekinthető meg, keddtől-péntekig 10-18 óra, szombaton 10-14 óra között a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (Ráday utca 18. - bejárat az Erkel utca 15. felől).
Impresszum  Adatvédelem