„A magyarországi cigányság képzőművészeti remekei”

„A magyarországi cigányság képzőművészeti remekei”
Kiállításmegnyitó a Romák Világnapja alkalmából

2017. április 12. | magyarországi cigányság, képzőművészet, kiállításmegnyitó, FMK, folyosógaléria, Romák Világnapja, kultúra, művészet, kiállítás, Kállay Gáborné, Romano Glaszo, Khamoro, Szabó István, Szuhay Péter, Néprajzi Múzeum, Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ

„Zöld az erdő, zöld a hegy is, a szerencse jön is, megy is
Gondok kése húsunkba vág, képmutató lett a világ
Egész világ ellenségünk, űzött tolvajokként élünk
Nem loptunk mi csak egy szöget Jézus vérző tenyeréből”

(A magyarországi cigányság himnusza)

Árprilis 8-án a Romák Világnapja alkalmából kiállítás nyílt az FMK-ban „A magyarországi cigányság képzőművészeti remekei” címmel.

A Ferencvárosi Művelődési Központ folyosó galériáján évek óta számos amatőr és hivatásos alkotó kap kiállítási lehetőséget – mondta el bevezetőjében Arapovicsné Kiss Ágnes, az intézmény művelődésszervezője, majd színpadra invitálta a Khamoro és Romano Glaszo együttesek tagjait, akik a „Gelem gelem” – nemzetközi cigány himnusz előadásával nyitották meg az ünnepséget.

A roma zászló elénk színei szimbolizálják számomra a cigányság temperamentumát, életerejét ugyanúgy, mint művészetük: a táncra sarkalló énekek, a virtuóz cigánytánc, és az élénk színű festmények – kezdte megnyitó köszöntőjét Kállay Gáborné. Jó tudni, hogy Ferencvárosban mindezek otthon vannak, a megszokott, jelenlévő értékeinkhez tartoznak: roma táncház, szokások, hagyományok ápolása, roma tanulók által készített alkotások, melyek kerületi kiadványokban szerepelnek. Ezek valódi értékek, büszkék vagyunk rájuk, Ferencvárosi identitásunk szerves részei. Az alpolgármester asszony végezetül köszönetet mondott a tárlat összeállítóinak és az FMK-nak a kiállítás megszervezéséért.

Ha nem vagyunk menthetetlenül felnőttek, akkor mosolyogva figyelhetjük meg a kiállított műveken annak a barátságnak a nyomait, ami összeköti a képek alkotóit a világ alkotójával. Ha így szemléljük, észrevesszük, hogy ezek nem öncélú ábrázolások, hanem másokat jobbító, gyönyörködtető szándékkal keletkeztek – elmélkedett Szabó István görög
katolikus pap, mielőtt megáldotta az ünnepet és a kiállítást.

Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa megnyitó beszédében bemutatta a FROKK (Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ) gyűjteményéből összeállított tárlat alkotóit. Elmondása szerint az elmúlt években rengeteg nívós kiállítás nyílt roma női művészek munkáiból, így ez a mostani a férfi alkotókat helyezte előtérbe - természetesen a teljesség igénye nélkül -, de megfelelő keresztmetszetet adva az elmúlt évtizedek cigány festészetéről. Egyfelől tehát nemi, másrészt kulturális-etnikai identitás lenyomatai ezek a képek, melyeket a tárlat igyekszik hol képregény formában, hol történeteket generáló formában összeállítani.

A megnyitó hátralévő részében ismét a Khamoro és Romano Glaszo együtteseké volt a főszerep, akik vérpezsdítő tradicionális cigánydalokkal szórakoztatták a megjelenteket.

A kiállítás megtekinthető április 28-ig.
Impresszum  Adatvédelem