Költészet Napja

Költészet Napja
A vers ünnepe Ferencvárosban

2017. április 11. | József Attila, József Attila Emlékhely, Pinceszínház, dr. Bácskai János, Lázár Balázs, Kállay Gáborné, Petőfi Irodalmi Múzeum, Versmaraton, Hoppál Péter, Prőhle Gergely, H. Bagó Ilona, Ferencváros József Attila díja, Vers-dal fesztivál, Hobo

Ferencváros idén is egész napos, egyedülállóan gazdag programsorozattal tisztelgett leghíresebb szülötte, József Attila, illetve a Költészet Napja előtt április 11-én. A József Attila Emlékhelyen rendezett ünnepség egy felemelő epizódjáról drónvideó is készült.

Április első hétvégéjén a Költészet Napjához kapcsolódóan immár harmadszor rendezték meg a József Attila Vers-Dal Fesztivált a Dési Huber Művelődési Házban. A kétnapos fesztivál végén Sajó Ákos, a Józesf Attila Városrészi Önkormányzat elnöke díjakat adott át a művészeknek.

Az április 11-i rendezvények sora a két évvel ezelőtt átadott, tavaly az Év kiállítása díjat elnyert József Attila Emlékhelyen, valamint annak udvarán kezdődött. A szavalattal, énekkel, valamint rendhagyó produkciókkal színesített ünnepség részeként átadták Ferencváros József Attila díját is.

Az első programpont a felsősök és középiskolások számára reggel 9 órától megrendezett okostelefonos, táblagépes vetélkedő volt. Az öt állomásos megmérettetés vezérfonala természetesen József Attila volt. A kerületi iskolákból verbuválódott csapatoknak a költő életének ferencvárosi helyszíneinél berendezett állomásokon kellett feladatokat megoldani. A diákok a „József Attila Ferencvárosban” applikációt használva tehettek szert a szükséges tudásra, amelyet az állomásokon kamatoztatni lehetett: többek közt keresztrejtvény kitöltése, a költő életeseményeinek sorba rendezése és memóriajáték várta a vállalkozó kedvű fiatalokat.
József Attila a kerületben töltött 14 éve alatt 19 helyen lakott, ezek közül többet is érintettek a Márton utca–Mester utca–Ferenc tér–Gát utca útvonalon haladó csapatok. Az állomások mindegyikén a Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat egy-egy képviselője segédkezett.
A játékos vetélkedőre a Lónyay Utcai Református Gimnázium, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola delegált csapatokat, összesen huszonötöt – legtöbben a Lónyayból és a Gundelből érkeztek.

Az okostelefonos vetélkedő díjkiosztója után Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára tartotta meg ünnepi beszédét. Kiemelte, bár az év további 364 napján is fontos a költészet, mégis jó fókuszálni a versekre ezen a napon, amikor a magyar irodalom múlt- és jelenbeli eredményeire irányul a figyelem.  „József Attila gondolatvilága kimeríthetetlen tárház” – méltatta a költőt, majd felvetette: vajon mit jelentett 1905-ben, 1937-ben, és mit jelent ma egy vers? – Más társadalmi funkcióval bírt, ez bizonyos, ám a vers az emberi hétköznapokban a lélek pótolhatatlan szükségessége maradt napjainkra is. A vers a gondolatok táplálékforrása, mondandója esszencia, amely az értelmezés sokszínű lehetősége miatt az olvasót is gondolkodásra készteti. Ne feledjük, hogy a könnyűzenei dalok szövegei vagy a manapság népszerű slam poetry is az irodalomhoz tartozik. Cél a versek népszerűsítése, hozzáférhetőségük bővítése, amelyet az ilyen programok is szolgálnak. Ezért Magyarország Kormánya 2017-ben 842 millió forintot fordít a költészet támogatására. Az államtitkár végül megköszönte Ferencváros Önkormányzatának, hogy ilyen színvonalasan őrzi József Attila örökségét. „Legyen a vers mindenkié!” – zárta beszédét.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum idén hivatalba lépett igazgatója is a fiatalokról beszélt, amikor a „kütyüket” említette. Sok mindenre képesek ezek az eszközök és sok mindenre lehet őket használni. Felidézte közelmúltbéli emlékét, amikor a kortárs költő, Szabó T. Anna frissen befejezett versét telefonjáról olvasta fel egy összejövetelen. „A Költészet Napján József Attila hazaszeretetét és modern világ iránti érzékenységét ünnepeljük. A mindennapos versolvasás fantasztikus lelki adomány, amely gondolatszövevényekre ad lehetőséget. Olvassunk verseket, sőt, akár írjunk is” – bátorította a közönséget az igazgató.

Az ünnepség végén Bácskai János átadta a kiállítás kurátorának, a Petőfi Irodalmi Múzeum 35 éve kitartó munkatársának, H. Bagó Ilonának Ferencváros József Attila díját. A tavaly az Év kiállítása díjat elnyert tárlat rendezőjét a polgármester méltatta, kiemelve, hogy H. Bagó Ilona az építkezés alatt is következetesen kiállt az emlékhely érdekeiért. A jelenlegi – ahogy Bácskai János fogalmazott – invenciózus tárlat már a negyedik az emlékhelyen, az elsőt 1964-ben Kassák Lajos nyitotta meg.

„Két szakmai elismerés után most úgy érzem, Ferencváros közössége is befogadott. Az emlékhely kialakítása a legjobb emlékeim közé tartozik” – fogalmazott köszönőbeszédében a díjazott. A kiállítás közös produktum – mondta, majd megköszönte a képviselő-testület és a polgármester segítségét, akik nem csupán anyagilag, de emberileg is támogatták a projektet. H. Bagó Ilona kiemelte az emlékhely megvalósításában közreműködő kollégáit is: a kiállítás látványtervét Kemény Gyula, belsőépítészetét Mag Ildikó, tipográfiáját Széki András, az interaktív táblát Samu Bence tervezte.

A program zárásaként a megjelentek koszorúkat helyeztek el József Attila emléktáblájánál, Koch Kata ifjúsági polgármester pedig meglocsolta a kertben tavaly elültetett körtefát. Lázár Balázs, a Pinceszínház színművészének vezetésével az egybegyűltek közösen elszavalták a Szólt az ember című József Attila-verset, majd a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkara adta elő a nemrégiben Oscar-díjat kapott Mindenki című filmben hallható kórusművet, a Bodzavirágot, amely közben a Leövey Klára Gimnázium diákjai egy hatalmas József Attila-portrét formáztak élőképként az udvar közepén.

Fél kettőkor a József Attila-lakótelepen, a Mária Valéria téren a József Attila-emléktáblánál tartott koszorúzáson Sajó Ákos, a Rönk elnöke mondott beszédet, a megemlékezést a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola műsora színesítette.

A Ráday utcai Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben délután 2 órakor hirdették ki a Költészet napi versillusztrációs pályázat eredményeit. A díjátadón részt vett Bácskai János is, aki elmondta, számára ez az év kiállítása. Ferencváros polgármestere örömének adott hangot, hogy a teljes fővárosra kiírt pályázat akkora sikernek örvend, hogy mára már kinőtték a Helytörténeti Gyűjtemény falait.
Sipos Endre művésztanár, a zsűri elnöke beszédében méltatta a több száz pályaművet benyújtó diák munkáját, technikai felkészültségét, egyúttal megköszönte a felkészítő tanárok és a szülők segítő támogatását.

Ezt követően a Pinceszínházban a Magyartanárok Egyesületén keresztül meghirdetett szakmai konferencián Márkus Zsolt tartott előadást a mobil applikációkról. Az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője üdvözölte a Ferencváros Önkormányzatával kialakított kapcsolatot, melynek keretében két ízben fejlesztettek ki mobil applikációt a kerületben élők számára. Elsőként 2015-ben a „József Attila okostelefonos séta” mutatta be a költő ferencvárosi kötődésének helyszíneit – erre épült a délelőtti, iskolásoknak meghirdetett vetélkedő is.
2016-ban pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült újabb applikáció, mely a forradalmi események ferencvárosi helyszíneire kalauzolta el az érdeklődőket.

Gálik Zsófia, a TANEXT Akadémia tanára előadásában a mobil eszközök használatát ismertette meg a jelenlévőkkel. A DigiDili elnevezésű tanórán ráadásul több tantárgyat is össze tudnak kapcsolni – történelem, társadalomismeret, magyar nyelv és kommunikáció, irodalom, valamint az informatika alkot egy kerek egészet - mindez a digitális technológia égisze alatt. A XXI. századi technikai vívmányokat előszeretettel használó fiatalok így játékosan találkozhatnak a virtuális világon keresztül a hagyományos tantárgyakkal, tananyaggal is.

Szintén a Pinceszínház adott otthont délután egy pódiumbeszélgetésnek, melynek témája: Egykor és most – a magyar költészet napjának története volt. Lázár Balázs, a Pinceszínház irodalmi referense beszélgetett Tarján Tamás irodalomtörténésszel és Falusi Márton József Attila-díjas költővel.

A programsorozat este, a Ferencvárosi Művelődési Központban folytatódott az V. Ferencvárosi József Attila Versfesztivál, illetve a József Attila mindenkiNET 2017 online videopályázat díjátadó gálaműsorával. Az eseményen felváltva hangzottak el a versfesztivál győzteseinek szavalatai, valamint kerültek levetítésre a videopályázat nyertes alkotásai. A díjazottak a sakkterem színpadán vehették át jutalmaikat az önkormányzat, valamint a Pinceszínház vezetőitől.

Az V. Ferencvárosi József Attila Versfesztivál győztesei:
Általános iskola, alsó tagozat: Beregszászi Borisz (Petőfi: Szeget szeggel)
Általános iskola, felső tagozat: Gregosits Péter (Békés Márta: Vers a versmondó versenyről)
Felnőtt kategória: Borbély Mihály (Dsida Jenő: Kettétört óda a szerelemhez)
Nyugdíjas hölgy kategória: Szűcsné Baráth Zsófia (József Attila: Rejtelmek)
Nyugdíjas férfi kategória: Mach András (Jónás Tamás: Anyu utoljára)

József Attila mindenkiNET 2017 online videopályázat győztesei:
Közönségdíjas: Bukj föl az árból (Tarr Milán és Szőnyi Máté)
Polgármesteri különdíjas: Istenem (Csalogány Iskola)
Legjobb ferencvárosi alkotás: Tiszta szívvel (Ábrahám Szabolcs Soma, Fehér Gábor, Jakab Tamás, Nagy Leila, Nagy Norbert, a József Attila Általános Iskola diákjai)
3. helyezett: Medáliák (Vojtek Lili)
2. helyezett, holtversenyben: A számokról (Pestújhelyi Általános Iskola) és A szerelem (Tirpák Orsolya)
1. helyezett: A nagy városokat (Berényi Sarolta és Lábadi Brigitta, vajdasági diákok videója)

Az egész napos programsorozat az FMK színháztermében Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-estjével zárult. A majd’ egy órás, telt házas előadás méltó befejezése volt Ferencváros Költészet napi ünnepi megemlékezésének.

Szöveg: Ferencváros újság, ferencvaros.hu
Fotó: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem