Roma Mentor Projekt

Roma Mentor Projekt
Záróesemény az FMK-ban

2017. április 7. | Roma Mentor Projekt, záróesemény, FMK, BHIM RAO Egyesület, kultúra, művészet, kiállítás, Kállay Gáborné, Olav Berstad, Miniszterelnökség, Norvég Alap, Káló Károly, Romano Glaszo

A BHIM RAO Egyesület kulturális-művészeti programjának záró rendezvényét és a gyerekek alkotásaiból rendezett kiállítást április 7-én tartották az FMK-ban. Köszöntőt mondott Kállay Gáborné alpolgármester és Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete.

Közel egy évig tartott az a dicséretes kezdeményezésből indult program, mely hazánk keleti országrészében öt megye tíz, 5000 fő alatti lakosú településén biztosított kulturális-művészeti foglalkozásokat halmozottan hátrányos helyzetű roma tanulóknak. A projekt célja pozitív változások előidézése a roma gyerekek önértékelésében és jövőképében egy olyan közös tanulási folyamat eredményeként, melyet a kívülről érkező, sikeres roma mentor személyes példája és tapasztalata motivál, a csoport vezetőjével együttműködésben. A Miniszterelnökség és a Norvég Alap pályázati támogatásával megvalósult program különösen fontosnak tartotta, hogy a kultúra és a művészetek eszközkészletének felhasználásával a résztvevő gyerekcsoportok tagjai alkotó pozícióba kerüljenek.

„A Roma Mentor Projekt záróeseményének mindenképp budapesti helyszínt kerestünk, művészmentoraink közül pedig többen folytatják Ferencvárosban tevékenységüket. Az ő ajánlásukra kerestük meg Ferencváros Önkormányzatát, rendkívül pozitívan, támogatóan álltak hozzá a kezdeményezésünkhöz. Az FMK adottságai ideálisak ünnepségünk megrendezésére, hiszen az előtérben közös kiállítást tudunk berendezni a program során készült alkotásokból, a színházteremben műsorral kedveskedünk a programban részt vevő valamennyi gyereknek, majd végül ebédet is tudunk biztosítani mindenkinek ugyanazon az épületen belül” – magyarázta meg a helyszínválasztást Káló Károly, a BHIM RAO Egyesület elnöke.
„A projekten belül iskolai tanórák utáni, zenét, képzőművészetet és drámapedagógiai módszereket is magába foglaló foglalkozások zajlottak az ország több pontján. Célunk között szerepelt a roma és nem roma közösségek közelebb hozása mellett a romák számára elsődleges kitörési pont, a továbbtanulás fontosságának tudatosítása is. Ezt a motiválást, kompetenciafejlesztést a mentoroknak felkért sikeres, elismert roma szakemberek, művészek példáján keresztül akartuk elérni” – összegezte a program mondanivalóját Káló Károly.

„Nagy örömmel üdvözlöm ezt a kezdeményezést, mely szívemhez közel álló módon közelít az ifjúsághoz, a gyerekekhez” – kezdte köszöntőjét Kállay Gáborné. Ferencváros kultúráért felelős alpolgármestere szerint kutatások igazolják a művészet rendszerező és gyógyító hatását. Itt, Ferencvárosban nagy hagyománya van annak, hogy a művészet erejét alkalmazzuk abban, hogy a gyerekeknek segítsünk önmaguk megtalálásában, a világban való eligazodásban, hogy büszkék lehessenek alkotásaikra. Ezt bizonyítja például a többségében roma tanulók által illusztrált, kortárs költők műveiből összeállított, rendkívül sikeres Szonettkoszorú könyv és Kaláka nagylemez is. Mindebből látható, hogy önkormányzatunk erőfeszítéseinek és a BHIM RAO kezdeményezésének célja közös. Az alpolgármester végezetül örömét fejezte ki, hogy Ferencváros otthont adhat a projekt záróünnepségének, minden résztvevőnek gratulált, sok sikert és kitartást kívánt a további munkához.

A kiállítás megnyitó ünnepsége Norvégia magyarországi nagykövetének köszöntő szavaival, a programban részt vevő mentorok tapasztalatainak megosztásával folytatódott, majd a Romano Glaszo együttes előadásával zárult.Impresszum  Adatvédelem