OVI INFÓ a Ferenc téren

OVI INFÓ a Ferenc téren
Minden, amit az óvodai beíratásról tudni lehet

2017. április 7. | OVI INFÓ, Ferenc tér, gyermek, óvoda, beiratkozás, Dr. Kulpinszky Eleonóra

Ferencváros Önkormányzata olyan szülők számára tartott különleges fórumot április 7-én a Ferenc téren, akiknek óvodás korba lépő gyermekük van és kíváncsiak a környéken működő intézményekre, illetve szeretnék pontosan ismerni az óvodai beiratkozással kapcsolatos szabályokat.

Salát Magdolna, a kerületben élő kétgyermekes anyuka játszótéri beszélgetések nyomán fogalmazta meg, hogy szükség lenne egy helyi fórumra, ahol az óvodaválasztásban érintett szülők szakmai tájékoztatást kaphatnak kérdéseikre. Elmondása szerint az ötletet a körzet önkormányzati képviselője, Dr. Kulpinszky Eleonóra karolta fel és szervezte meg az OVI INFÓ-t.

Nagyon örülök, hogy sikerrel tehettem eleget egy állampolgári megkeresésnek, mely nemcsak egy, hanem több szülőnek is a javára vágyik, megtisztelő, hogy számítanak rám az emberek!  Ferencváros óvodái kiváló intézmények, ahol jóindulattal nevelik az oda járó gyermekeket és önkormányzatunk - jó gazdaként - rendelkezésre áll megválaszolni az ügyintézés körül felmerült kérdéseket – osztotta meg gondolatait Dr. Kulpinszky Eleonóra.

Az eseményen megjelent Zombory Miklós, Ferencváros óvodai nevelésért felelős alpolgármestere, Szilágyi Imre, a Humánszolgáltatási Iroda vezetője, dr. Tomasószkiné dr. Kovács Györgyi, az iroda Intézményfelülegyeleti Csoportjának vezetője, valamint Bukovszki Andrásné, az iroda tanügyi ügyintézője. Több kerületi óvoda vezetőjével, illetve helyettes vezetőjével is képviseltette magát: Vajasné Kabarecz Ágnes (Csicsergő óvoda), Surmanné Keztyűs Tünde (Csudafa óvoda), Szencz Mátyásné (Kerekerdő óvoda), Nagyné Dobó Erika (Kicsi Bocs óvoda), valamint Zsellérné Mikóczi Eszter (Liliom óvoda).

Zombory Miklós köszöntőjében elmondta, az óvodai nevelésért felelős kerületi alpolgármesterként az intézmények fenntartásával kapcsolatos feladatokkal napi szinten foglalkozik.
Tapasztalata szerint a családi körből a bölcsődébe, majd onnan az óvodába és az iskolába kerülés jelentős váltást, megpróbáltatást jelent gyermeknek és szülőnek egyaránt. Az átmenet zökkenőmentessé tételében az önkormányzatnak, mint fenntartónak elsődleges feladata, hogy biztos intézményi és eljárási kereteket biztosítson. Ennek egyik eszköze az együttműködésen alapuló folyamatos kommunikáció az óvodákkal és a szülőkkel, melyre jó példa az OVI INFO rendezvénye is. „Bízom benne, hogy a jelenlévők hasznos információkat, válaszokat kapnak, melyek segítenek eldönteni a gyermekek óvodai beíratásával kapcsolatban felmerült kérdéseket” – zárta köszöntőjét az alpolgármester.

A Dr. Kulpinszky Eleonóra által moderált fórum elején Szilágyi Imre, a Humánszolgáltatási Iroda vezetője mutatta be a legújabb törvényi háttérnek megfelelően frissített „Tájékoztató Ferencváros családtámogatási rendszeréről” című kiadványt. A tájékoztató az állami és kerületi támogatásokról, jogszabályokról, továbbá a gyermekvállalással, beiskoláztatással kapcsolatos tudnivalókról nyújt átfogó információt a szülőknek. Dr. Tomasószkiné dr. Kovács Györgyi, a Humánszolgáltatási Iroda Intézményfelügyeleti Csoportjának vezetője az óvodai beíratással és óvodakötelezettséggel kapcsolatos jogszabályi előírásokról tartott rövid előadást. Mindkét vezető hangsúlyozta: minden kérdéssel kereshető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálata, valamint részletes információ kapható honlapunkon az óvodai beíratásról és az óvodák elérhetőségeiről egyaránt.

A nagy számban megjelent szülők ezután több mint egy órán át tehették fel kérdéseiket az irodavezetők, illetve az intézményvezetők felé - többek közt a beíratás életkor szerinti esedékességéről, az óvodák elérhetőségeiről, a lakóhely szerinti felvételi körzetekről, egyházi és magánóvodai elhelyezésről, az időszakos bölcsődei térítésköteles ellátásról, valamint a szülők és az intézmények kötelezettségeiről.

Az OVI INFO utolsó részében a megjelent óvodavezetők részletesen is bemutathatták intézményük profilját, befogadóképességét, szellemiségét, szervezeti felépítését, illetve pedagógiai programját.
Impresszum  Adatvédelem