Vidám teadélután

Vidám teadélután
Idősügyi farsang a Házasságkötő teremben

2017. február 7. | farsang, teadélután, idősügy, Kállay Gáborné, Szűcs Ágnes, Nyugdíjasok Szociális Fóruma, Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Semmelweis Ferenc, Románné Tóth Julianna, Baranyai Szilvia, dr. Zékány Zita, EMMI, Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság, Magyar Róbert

A Nyugdíjasok Szociális Fóruma és a Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház támogatásával vidám farsangi teadélutánt tartottak a kerületi időseknek a Házasságkötő teremben február 7-én.

Kállay Gáborné köszöntőjében külön üdvözölte a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság főtitkárát, hiszen a Ferencvárosban 2012-ben elindított idősügyi program létrejöttében nagy szerepe volt dr. Iván László professzornak, a Társaság volt elnökének, akinek a kezdeményezésére jött létre az Idősügyi Tanács, s országos szinten az ő kezdeményezésére fordultak egészen más szemléletmóddal az idős-kérdés felé. Az alpolgármester asszony hangsúlyozta: az idősügyi koncepció legfőbb célja is ez: az aktív időskor megvalósulása a kerület 60 év feletti polgárai körében.
Kállay Gáborné az idősügyi stratégia sikereiről, elismertségéről is beszélt, melynek egyik fő ismérve, hogy a résztvevők javaslataikkal, véleményükkel aktívan alakíthatják a programokat.

Baranyai Szilvia köszöntőjében örömének adott hangot, hogy a 2013-ban Idősbarát Önkormányzat-díjjal kitüntetett Ferencváros rengeteg programot biztosít a kerületben élő időseknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának főreferense reményét fejezte ki, hogy a minisztérium minél több programot tud majd támogatni, melyek az idősek mentális, lelki és fizikai aktivitásának jólétét szolgálják.

Semmelweis Ferenc, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke beszédét a szervezet jelmondatával kezdte: „Az emberi méltósághoz való jog minden embert megillet – a fogantatás pillanatától a rá emlékezés határáig”.
Személy szerint 2015-ben egy egészségnapon került Ferencvárossal kapcsolatba, ahol a kerület főorvosai az időskorral kapcsolatos egészségügyi előadásokat tartottak, szűréseket végeztek. Semmelweis Ferenc példaértékűnek nevezte többek közt ezt a kezdeményezést is. Ferencváros vezetőinek személyes jelenléte ezeken a programokon azt mutatja, a kerület idősei folyamatosan érezhetik a törődést, a gondoskodást.

Románné Tóth Julianna, a Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház vezetője köszöntőjében elmondta, hogy céljuk az esélyegyenlőség megteremtése, ahol a különböző generációk kölcsönös együttműködésben élnek, egymást segítve, szeretve.

Dr. Zékány Zita „Hogyan legyen boldog és vidám az időskor?” címmel tartott előadást. A fizikai és szellemi frissesség fenntartása, a betegségek megelőzése is téma volt a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság főtitkárának előadásában.

Végül Magyar Róbert operaénekes örökzöld melódiákat énekelt, majd pogácsával és teával vendégelték meg a jelenlévőket.
Impresszum  Adatvédelem