Ferencvárosban járt Böjte Csaba

Ferencvárosban járt Böjte Csaba
A ferences szerzetes bejárta kerületünk nevezetességeit

2017. február 6. | Ferencváros, Böjte Csaba, szerzetes, vitéz Rajna Tibor, 1956, dr. Bácskai János, Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Emberi Méltóság Tanácsa, Emberi méltóságért díj, Lomnici Zoltán

Az erdélyi Nagyszalontán lévő gyermekotthonban élő 11 fiatallal közösen érkezett baráti látogatásra Böjte Csaba atya a Ferencvárosban lakó vitéz Rajna Tibor ’56-os hőshöz február 6-án.

A Tűzoltó utcai forradalmi egység helyettes parancsnoka sok érdekes és izgalmas történetet mesélt a – IX. kerületben – november 9-éig tartó harcokról, a megtorlás időszakáról, illetve kalandos Nyugatra szökéséről, majd hazatértéről. A beszélgetés után – amelyen részt vett Bácskai János polgármester is – a vendégek megtekintették Ferencváros néhány nevezetességét, mint például a József Attila Emlékhelyet, a Bakáts téri ’56-os emlékművet, illetve a Salkaházi Sára parkban található Angyal István emlékművet.

A ferencvárosi látogatás napján Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító elnöke átvehette az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által neki adományozott Emberi méltóságért díjat. Az elismerést olyan személyeknek ítélik oda, akik kiemelkedően sokat tesznek az emberi jogokért, az emberi méltóságért.

A díj idei kitüntetettjét Lomnici Zoltán, az EMT elnöke méltatta. Mint mondta, Böjte Csaba olyan, reménytelenségben élő gyerekeknek adott és ad ma is otthont, ételt és hitet, akiket szüleik elhagytak, vagy anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy emberhez méltó körülményeket biztosítsanak nekik. Hangsúlyozta: Csaba testvér lelkeket ment, a testi nélkülözéstől óv nemre, származásra, nemzetiségre nézve függetlenül.

Az elismerés átvétele után Böjte Csaba így szólt: „A mai napon a Gát utcában, József Attila szülőházánál jártam. Eszembe jutott, amit munkatársaimnak szoktam mondani: honnan tudjuk, hogy nem éppen a következő „József Attilát” fogadjuk-e be, hiszen ki tudja, mit rejt az a kisgyermek, aki hozzánk érkezik. Minden gyermekben a csodát látom, a Jóisten nem gyárt selejtet.” Csaba testvér elmondta, először 23 gyereket fogadott be. Mára 83 helységben végzik munkájukat; házaikban eddig összesen körülbelül 6000 gyerek kapott otthont. Hozzátette: jelenleg 2130 fiatalról gondoskodnak.

(forrás: Ferencváros újság)
Impresszum  Adatvédelem