A téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek

A téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek
Kiút gyermekeknek a szegénységi csapdából

2016. december 21. | Téli szünet, gyermekétkeztetés, rászoruló, szegénység, Czibere Károly, EMMI, Vas Imre, sajtótájékoztató, Telepy Károly Testnevelési Általános Iskola és Gimnázium, Kállay Gáborné

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Vas Imre országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót a hátrányos helyzetű gyermekek szünidei étkeztetéséről december 21-én a Telepy Károly Testnevelési Általános Iskola és Gimnázium étkezőjében. Az eseményen részt vett Kállay Gáborné alpolgármester is.

Idén először a téli szünetben is kapnak meleg ételt a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek – közölte Czibere Károly államtitkár. Kiemelte: 2016. január 1-től az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk valamennyi (őszi, téli, tavaszi, nyári) iskolai szünetben a nehéz sorsú gyerekek étkeztetéséről. Erre 208 ezren jogosultak; a szünidei étkeztetés költségeire a kormány idén 5,3 milliárd forintot fordított, a 2017-es költségvetésből pedig 6,67 milliárd forintot különített el. Hozzátette: 2010-ben a nyári gyermekétkeztetésre 2,4 milliárd forintot költöttek, ezt a keretet emelik 2017-ig közel háromszorosára.

Czibere Károly rámutatott: a kedvezményes, illetve ingyenes étkeztetés képes "kiszabadítani a gyerekeket a szegénységi csapdából", hiszen az a gyerek, aki nem jut elegendő élelemhez, rosszabbul teljesít, így az egymást követő generációk egyre mélyebb szegénységbe süllyednek. – Ahhoz, hogy megállítsuk ezen a lejtőn a szegénységi kockázatnak kitett családokat, biztosítani kell gyermekeiknek az alapvető javakat – fogalmazott.

Az államtitkár szerint fontos a gyerekeknek adott étel minősége is, ezért a kormány az egy adagra jutó támogatást, – amely 2010-ben 370 forint volt – ettől az évtől 570 forintra emelte. Szólt arról is, hogy 2017 januárjában értékelik az idén kibővített szünidei étkeztetés tapasztalatait. Felmérik, hányan vették igénybe a szolgáltatást, illetve azt, hogy azok a szülők, akiknek gyermekei jogosultak voltak az ingyenes étezésre, de nem kérték, miért nem éltek a lehetőséggel.

A sajtótájékoztatón részt vett Vas Imre, Ferencváros országgyűlési képviselője is, aki elmondta: az érintett rászoruló családokat a jegyzőnek tájékoztatnia kell az ingyenes szünidei étkezés lehetőségéről, a gyermekjóléti szolgálatnak pedig segítséget kell nyújtania a kérelem kitöltéséhez. A politikus arról is tájékoztatott, hogy Ferencvárosban, az előző tanévben – az iskolatej programhoz kapcsolódóan – 1716 gyermek kapott térítésmentesen kiflit, valamint Túró Rudit, és ezt az önkéntes vállalását az önkormányzat ebben a tanévben is teljesíti. Hozzátette, a IX. kerületben – a helyhatóság folyamatosan növekvő támogatásának köszönhetően – 2011. óta nem emelkedtek az óvodai, iskolai étkezési díjak.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem