Meggyújtották a szeretet gyertyáját Ferencvárosban

Meggyújtották a szeretet gyertyáját Ferencvárosban
Advent negyedik vasárnapja

2016. december 18. | advent, vasárnap, gyertyagyújtás, Zila Péter, dr. Bácskai János, Koczor Tamás, Gyurákovics Andrea, Dr. Kulpinszky Eleonóra, Tóbiás Áron, Ádám Jenő Zeneiskola, A Ferencvárosi Művelődési Központ Női Kara, Failoni Kamarazenekar

„Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?”
(Márai Sándor)

A József Attila-lakótelepi Valéria téren az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai adtak gitárműsort, majd Bácskai János polgármester és Zila Péter a Nagyvárad téri Református Gyülekezet lelkésze mondta el adventi gondolatait. Mindketten megköszönték a jelenlévőknek, hogy időt fordítanak arra, hogy az ünnepi rohanásban lelkileg is ráhangolódjanak a karácsonyra, amelynek nem a fogyasztásról, hanem a szeretetről, az odafigyelésről kellene szólnia.

A Bakáts téri templom előtt rendezett gyertyagyújtási ünnepség kezdetén karácsonyi énekeket hallgathattak meg az egybegyűltek a Ferencvárosi Művelődési Központ Női Karának előadásában.

Dr. Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelent ünneplőket. Kettőt emelt ki az advent idején elhangzó hívó szavak közül. Egyik a jótékonykodás, másik maga a szeretet. Az évnek minden időszakában, de kitüntetetten karácsony előtt lépten-nyomon alkalmunk adódik jótékonykodni. De felmerül a kérdés: vajon kapunk-e mi is valamit önmagunktól? Adnunk kell szeretetet saját magunknak is, hogy ebből táplálkozva fordulhassunk szeretettel mások felé is. A képviselő asszony karácsony közeledtével ezért azt kívánta mindenkinek, hogy az a szeretet, amit egész évben és az ünnepek alatt mások felé gyakorolunk, szálljon vissza ránk a Jóistentől, embertársainktól, de legfőképp önmagunktól.   

Koczor Tamás evangélikus lelkész a várakozást emelte ki beszédében. Olyan ez az időszak, mint a csend, mielőtt megszólal egy hang, egy fehér papír, mielőtt az első betű rákerül, vagy az üres pohár, mielőtt belekerül egy korty bor. Jelentősége van ennek a karácsony előtti utolsó pillanatnak aggódva, hogy hosszú várakozás után nem úgy sikerül hozzátennünk az ünnephez a magunk kis részét, ahogy szeretnénk. De ahogy a csodát nem mi teremtjük, hanem Isten, úgy azt elrontani sem tudjuk - az ünnepnek részesei leszünk.

A negyedik adventi gyertyát a Betlehemi lánggal gyújtotta meg Dr. Kulpinszky Eleonóra és Gyurákovics Andrea önkormányzati képviselő, valamint Koczor Tamás.

Az ünnepség után a Bakáts téri Házasságkötő teremben a Failoni Kamarazenekar adott adventi koncertet.Impresszum  Adatvédelem