„Értékteremtés újrahasznosítással”

„Értékteremtés újrahasznosítással”
Negyedmilliárdos beruházást állít munkába a FESZOFE

2016. december 14. | Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. hajléktalan, közfoglalkoztatás, Gubacsi út, Belügyminisztérium, Pogácsás Tibor, dr. Bácskai János, Sebők Endre, FESZOFE, Startmunka mintaprogram, beruházás, fejlesztés

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. az ország legnagyobb hajléktalan-közfoglalkoztatója. Az önkormányzati társaság Gubacsi úti telephelyén adta át a Belügyminisztérium támogatásával megvalósult géppark-fejlesztést Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Bácskai János polgármester, valamint Sebők Endre, a FESZOFE igazgatója.

2016 márciusában indult el a ferencvárosi országos hajléktalan közfoglalkoztatási Startmunka mintaprogram IV. üteme, 14 millió forint önkormányzati önrész mellett több mint 223 millió forint Belügyminisztériumi támogatással.
A korábbi ütemekben megvalósított beruházások (növényház, brikettáló, tároló épület, komposztrosta, hulladékaprító stb.) megújuló energiaforrások felhasználásával a környezettudatosság jegyében zajlottak, a FESZOFE Nonprofit Kft. városgazdálkodási működéséből származó kertészeti melléktermékek újrahasznosításával.

Az értékteremtés további folytatásaként ezúttal is a foglalkoztatáshoz kapcsolódó fejlesztéseket hajtott végre az önkormányzati társaság. A Startmunka mintaprogram II.-III. ütemében megvásárolt gépek munkafolyamataihoz szervesen kapcsolódnak a most átadott berendezések. A komposztforgató berendezés, valamint a homlokrakodóval és hidraulikus komposztvillával felszerelt traktor a kerületi közterületeken képződő növényi hulladékot az eddigi idő töredéke alatt virágfölddé alakítja. Ezeken kívül aprítéktüzelő kazán rendszer, szállítószalag és egy 3 személyes kisbusz könnyíti majd meg az anyag feldolgozását és mozgatását.

„Mikor 2013-ban a Belügyminisztérium által támogatva elindult a Startmunka mintaprogramunk, még nem gondoltuk, hogy a mi mintánk alapján országossá válik a hajléktalan közfoglalkoztatás” – kezdte beszédét Sebők Endre, a FESZOFE Nonprofit Kft. igazgatója. 
Ennek a programnak a mostani, 4. ütemére közelíti meg az egymilliárd forintot az az összeg, mellyel a Belügyminisztérium az önkormányzat önként vállalt hajléktalanfoglalkoztatását támogatja. Ezek folyamán 1400 hajléktalan munkavállaló fordult meg a FESZOFE-nél.

Sebők Endre az idei évre vonatkozóan elmondta, hogy 150 fő foglalkoztatásának tervével pályáztak, ebből eddig 130 valósult meg. Ez a csökkenés valójában pozitív fejlemény, hiszen a kialakuló munkaerő-hiánynak betudhatóan a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerő piacra kikerültek aránya 3-5 %-ról 15 %-ra nőtt. A beruházás a korábbi évek programjának folytatása: virágföld-készítő technológiai sor továbbfejlesztése és az ahhoz tartozó gépek beszerzése történt meg. Ezek segítségével a komposzt nem négy-öt, hanem mindössze egy év alatt felhasználásra kész virágfölddé alakítható, a föld csomagolása, mozgatása, illetve kiszállítása is megoldódik.

Dr. Bácskai János a FESZOFE tevékenységét kerületünk egyik büszkeségének nevezte. Ferencváros ebben is első, hisz az országban foglalkoztatott több száz hajléktalannak csaknem a fele itt talál munkát. Ferencváros polgármestere szerint az önkormányzat saját ereje mellett nagy szükség van a külső támogatásra ahhoz, hogy egy ilyen mintaprogramot hozhassunk létre. Tucatnyi település vezetése érkezik hozzánk, hogy megtudják a programunk sikerének titkát, Sebők Endre igazgató pedig rengeteg bemutatót és előadást tart a FESZOFE tevékenységéről országszerte.
A most megvalósított beruházásnak köszönhetően mind a kerület lakói, mind a közterületi virágágyások saját gyártású virágföldhöz juthatnak – tette hozzá a polgármester.

Pogácsás Tibor szerint a közfoglalkoztatás mind az állam, mind a foglalkoztatottak életében átmeneti állapot. Hosszú távon segít, hogy eljussunk arra a gazdasági-társadalmi fejlettségre, mikor az elsődleges munkaerőpiacon mindenki megtalálhatja a számára megfelelő munkát, de rövidtávon is segítő kezet nyújt a munka világába való visszatéréshez. A FESZOFE programját példaértékűnek nevezte, melyet alapul véve az ország 30 közfoglalkoztatója folytat hasonló hajléktalan közfoglalkoztatást.
Az államtitkár megfogalmazása szerint a kormány feladata az, hogy az állampolgárok adóforintjaiból pénzügyi lehetőségeket teremtsen, de a pénz felhasználása a partnereken múlik. Jelen esetben Ferencváros Önkormányzata, illetve a FESZOFE bizonyítja, hogy tevékenységével, gondoskodásával mintaértékű partnere a társadalomnak.Impresszum  Adatvédelem