Meggyújtották az öröm gyertyáját Ferencvárosban

Meggyújtották az öröm gyertyáját Ferencvárosban
Advent harmadik vasárnapja

2016. december 11. | Advent, gyertyagyújtás, Bakáts tér, József Attila-lakótelep, Leövey Klára Gimnázium, Kállay Gáborné, Léta Sándor, Király György, Eperjes Károly, Pintér Imre, Görgényi Máté, Méhecske óvoda, Ugrifüles óvoda

„Tudjuk, a karácsony a szeretet ünnepe. Az ajándékozás gesztusának is ez az értelme: önmagunkat, önmagunknak egy „részét” ajándékozzuk, adjuk oda másoknak. De ez a jelképes gesztus akkor valódi, ha nem marad puszta jelkép. Azaz, ha minél teljesebb az odaadásunk, s ha teljes emberségünk, minden képességünk, s minél tudatosabban vesz részt benne.”
(Pilinszky János)

A József Attila lakótelepi eseményen a Méhecske és Ugrifüles óvoda lakói adtak ünnepi műsort, majd Pintér Imre, az Új Élet Gyülekezet vezetője mondta el adventi gondolatait. A chile-i bányaszerencsétlenségben sok bányász hetekig lent rekedt a föld alatt. A mentőakció során kiemelt bányászok a felszínre érve térdre esve nevettek, annyira megrendítette őket a fénnyel való találkozás, ami magát az életet jelentette. Jézus Krisztus is azért jött el, hogy kivigyen bennünket a fényre – foglalta össze hasonlata lényegét a lelkipásztor.

Görgényi Máté önkormányzati képviselő arról mesélt, náluk a családban csokival töltött adventi naptárral készülnek a karácsonyra. Úgy véli, gyermekeinek ez az egyik legjobb lecke, hogy megtanuljanak várakozni és ellenállni a mohóságnak, ami a világ rákfenéje. Nem kis feladat ugyanis megértetni a gyerekekkel, hogy minden nap csak a naptár egy ablakát nyithatják ki. Tudják, hogy minden ablak mögött ott a csokoládé, de nem lehet azonnal kinyitni.

A Bakáts téri templom előtt rendezett gyertyagyújtás a Leövey Klára Gimnázium diákjának énekes-verses előadásával kezdődött.
Kállay Gáborné kitüntetett napnak nevezte az öröm vasárnapját, mely az Úr eljövetelének közeledése, de egyben fordulópont is: az istenkeresés, az önmagunkkal történő őszinte szembenézés, az önmagunkban levő isteni, az öröklét ígéretének a felkutatása.  Ferencváros alpolgármestere Pilinszky János gondolatait idézve kívánt áldott készülődést, hangsúlyozva: a tét nem kevesebb; vissza tudunk-e találni a valódi evangéliumi hit és szeretet vonzásába, vagy mind kilátástalanabbul messze sodródunk.

Léta Sándor, a Bartók Béla unitárius egyház lelkésze Sigmund Freud egy írásának felidézése mellett a Teremtés történetéből idézett: „Isten azt mondta: legyen világosság! És lett világosság. S minden a világossággal indult. A világosság legyőzi a sötétséget – a külső és a belső sötétséget.
Ilyen az adventi gyertyák fénye is: minél több gyúl meg, annál jobban körvonalazódik előttünk életünk értelme és célja.”

A harmadik adventi gyertyát Kállay Gáborné alpolgármester, Léta Sándor lelkész és Király György, a Ferencváros ’56 díj kitüntetettje közösen gyújtotta meg.

Végül a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eperjes Károly színművész tartott irodalmi estet, aki a 20. századi istenkereső magyar költők műveiből válogatott néhányat, az adventi készülődés jegyében.Impresszum  Adatvédelem