„Meet the scientist”

„Meet the scientist”
Magyar-amerikai tudományos program a jövő tudósainak

2016. november 16. | „Meet the scientist”, Leövey Klára Gimnázium, dr. Bácskai János, Magyar Innovációs Szövetség, Magyar Fulbright Bizottság, Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, Sebőkné Orosz Katalin, Dr. Antos László, Christopher Machin, Nagy Márton, ELTE

„Tudásunk sziget az ismeretlen óceánjában, és minél nagyobbra nő ez a sziget, annál hosszabb parton érintkezik az ismeretlennel.”
(Victor Frederick Weisskopf)

2016. november 16-án tartották a Leövey Klára Gimnázium zsúfolásig telt előadótermében a „Meet the scientist” programsorozat 2016/17-es tanévi első rendezvényét, melyet Bácskai János, Ferencváros polgármestere nyitott meg.

A Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Fulbright Bizottság, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatásával, 2010-ben elindított programjának célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében. A sikerre való tekintettel a program az idei tanévben is folytatódik, összesen négy vidéki és fővárosi középiskolában.

Sebőkné Orosz Katalin igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Bácskai Jánosnak. Ferencváros polgármestere egykori fizika-kémia szakos tanárként nagy örömmel nyitotta meg a tudományos rendezvényt. Beszéde elején, találós kérdésként az egyik leghétköznapibb, de a köztudatban ritkán emlegetett tudományos jelenséget szemléltette egy üveg meggybefőttel, melyben a meggyszemek kifakadtak. A beszéd végére, mire az üveg körbeért a hallgatóság soraiban, meg is érkezett a helyes válasz: az ozmózisnyomás, mely a gyümölcsök cukortartalmánál hígabb lé víztartalmát a gyümölcs sejtjeibe vezetve szétfeszítette azokat.

Bácskai János köszönetet mondott a programsorozat szervezőinek azért, hogy támogatják és figyelemmel kísérik a tehetségek megjelenését, későbbi tanulmányaikat. Remélhetőleg belőlük sok tudós és tanárember válik majd, hogy ne ismétlődhessen meg az az évekkel ezelőtti sajnálatos eset, hogy egyetlen tanuló jelentkezett kémiatanár szakra. Azóta egyre többen választják a természettudományos szakokat, a különböző médiumok pedig egyre nagyobb számban közvetítenek ismeretterjesztő tartalmakat.

Dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójának rövid köszöntője után a rendezvény díszvendége Christopher Machin, az USA kulturális attaséja tartott angol nyelvű beszédet. Ebben a két ország nagy múltú és igen gyümölcsöző tudományos kapcsolatát a magyar származású, Amerikában tevékenykedő Nobel-díjasokkal szemléltette.

Az esemény fő előadója Nagy Márton fizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Atomfizikai Tanszék egyetemi adjunktusa volt, aki tudományterülete, a részecskefizika bemutatása mellett amerikai élményeiről is beszámolt. Ő maga is Fulbright-ösztöndíjasként jutott el az Egyesült Államokba és bejárása volt a Long Island-i kutatóállomásra, mely a világ egyik legnagyobb méretű és teljesítményű részecskegyorsítója.

A fizikus előadása és a programot záró izgalmas és látványos fizikai-kémiai kísérletek bemutatója remélhetőleg sok diákot ösztönzött arra, hogy a tudományos pálya mellett döntsön és ezen az úton segítségül hívja a Fulbright és egyéb intézmények ösztöndíja adta lehetőségeket is.Impresszum  Adatvédelem