Nemecsek Ernő emléktáblája

Nemecsek Ernő emléktáblája
Ünnepség a Hőgyes Endre u. 3. szám előtt

2016. szeptember 21. | Nemecsek Ernő, emléktábla, avatás, Hőgyes Endre u. 3., dr. Bácskai János, Huzella Péter, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, Molnár Ferenc Általános Iskola, Bartók Béla Unitárius Egyházközség, Dr. Kulpinszky Eleonóra

Regénybeli lakóháza, az egykori Rákos utca 3. számú ház kapujánál avatta fel a Pál utcai fiúk közlegényének emléktábláját szeptember 21-én dr. Bácskai János polgármester, Léta Sándor lelkész és Dr. Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő.

A regény idejében még egyszintes épület helyén működik ma a Bartók Béla Unitárius Egyházközség. Lelkészük, Léta Sándor köszöntőjében elmondta, mindig is büszkeséggel hirdették templomuk épületének e különleges vonatkozását. Régóta dédelgették az emléktábla ötletét, melynek megvalósítását Ferencváros Önkormányzata magára vállalta.

Dr. Bácskai János beszédében kiemelten üdvözölte az ünnepségen megjelent gyerekeket, akiknek a tábla üzenete elsősorban szól. Ferencváros polgármestere szerint annyira magunkévá tettük a Pál utcai fiúk, és benne a derék közlegény történetét, hogy fel sem merül bennünk, hogy valóban létező személy létező lakóhelye előtt állunk-e. Nemecsek szerepe mély mondanivalót hordoz: a grund a regény értelmezői szerint a hazát szimbolizálja, amiért hősi halált halni a legnagyobb erény.

A Nemecsek Ernő emléktáblát a jelenlévő diákok leplezték, le, majd koszorút helyezett el dr. Bácskai János, Léta Sándor és Dr. Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő.

Az ünnepséget Huzella Péter, Kossuth-díjas gitáros-énekes dalai mellett a kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Molnár Ferenc Általános Iskola diákjainak műsorszámai is színesítették.Impresszum  Adatvédelem