Megújul a Nehru part

Megújul a Nehru part
Bejáráson Ferencváros Önkormányzatának vezetői

2016. március 22. | Nehru Part, felújítás, rekonstrukció, Ferencváros Önkormányzata, Bácskai János, Bakáts téri templom, Zombory Miklós, Sándor Tamás, Petőfi híd, Közraktár utca, Bálna

A Petőfi híd és a Bálna épülete közti park felújításának tervismertetéssel egybekötött bejárására hívta Ferencváros Önkormányzata a helyi sajtó képviselőit. Az őszre elkészülő rekonstrukció a parkszerkezet aktualizálását, a jelen kor követelményeihez igazítását foglalja magába, több mint 29 ezer négyzetméteren.

A projekt célja – a jelenlegi zöldfelület-állományi érték megőrzése mellett – a minden generáció számára elérhető pihenési, rekreációs, illetve sportolási lehetőségek megteremtése, bővítése.

Bácskai János polgármester kiemelte, a rekonstrukció eredményeként a közel 3 hektáros területen megnövekszik a zöld felületek aránya, és meghosszabbodik az úgynevezett Bakáts tengely. Ez azt jelenti, hogy a Bakáts utca vonala – egy kettős sétány által – a park területén folytatódik. – Biztos vagyok benne, hogy annak idején Ybl Miklós úgy álmodta meg a Bakáts téri templomot, hogy az összeköttetésben legyen a Dunával – mondta a városvezető, aki azt is elárulta, ígéret van arra, hogy még idén meglesz a pénz a templomrenoválásra, a következő években pedig megtörténhet a Bakáts tér és a Bakáts utca felújítása is.

Zombory Miklós alpolgármester, aki a körzet önkormányzati képviselőjeként vett részt a bejáráson elmondta, fontosnak tartja, hogy mindenki tisztában legyen a munkálatok céljával, hiszen fogadóóráin, illetve az utcán jártában-keltében rengetegen érdeklődnek tőle, hogy mi épül itt és, hogy megmarad-e szeretett parkjuk. Hozzátette, ez Ferencváros legjobb levegőminőségű területe, ahová ő maga is gyakran hozza unokáját sétálni, játszani. Ezért a tervek ismeretében örömmel jelentheti ki, hogy a park sokkal szebb és jobb lesz a felújítást követően.

A parkrekonstrukció részleteiről Sándor Tamás okleveles tájépítészmérnök, a felújítás tervezője számolt be.

Játszótér
A munkálatok során a park középső részére helyezik át a játszóteret, amely jelentősen nagyobb lesz és jóval több szolgáltatást nyújt majd. A korábbi játszóeszközök egy részét átköltöztetik, és új, a különböző korosztályú gyerekeket kiszolgáló játékokat is telepítenek. A játszóteret védő kerítés a tervezett terepjátékba integrálva, rejtve kerül kialakításra.

Sportolási lehetőségek
A park valamennyi korosztálynak biztosít majd sportolási lehetőségeket: a Petőfi híd alatti részen például egy többfunkciós extrémsport-pályát alakítanak ki, amit gördeszkások, kerékpárosok vehetnek igénybe. Szintén megújul a jelenlegi sportpálya, ami új aszfaltburkolatot, kézilabdakapukat, kosárlabda palánkokat és korszerű labdafogó kerítést kap. A sportpálya mellett kültéri fitnesz-eszközök elhelyezésével kiegészítő sporttér alakul ki. A park déli területén 5 darab sakkasztal telepítése tervezett. A közösségi játéktér dombok közé illesztett, átmenő úttal lesz kiépítve, a környező, gyeppel fedett dombok a téli időszakban szánkódombként funkcionálnak. A parkhasználók biztonsága érdekében kerékpárút nem lesz a területen, azt – a bringás szervezetekkel egyeztetve – a Közraktár utca felújításakor alakítanak majd ki. 

Zöld területek
Különösen nagy hangsúllyal szerepel a tervekben a zöld felületek kialakítása, minőségük javítása. A fákat szakszerűen gallyazzák, a beteg, balesetveszélyes példányokat kivágják, ezzel párhuzamosan jelentős számú új, egészséges fát telepítenek. A parkosítás során 12 805 db új cserjét, félcserjét és 7444 db díszfüvet, hagymás növényt ültetnek, illetve 11 és fél ezer négyzetméteren gyepesítenek. A Bálna közelében egy tágas zöld területet alakítanak ki, amely szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A Közraktár utca felőli árvízvédelmi fallal határolt területen egy biodiverz kertet hoznak létre, melyben speciális honos és nemesített évelő, valamint egynyári növényekből álló magkeverékeket tesztelnek, különböző ültetési technológiák alkalmazásával.
A parkban a zöldfelületek öntözését biztosító automata öntözőrendszer létesül.

Utak, sétányok
A parkon belüli sétányok szilárd burkolatát elbontják, helyette stabilizált, vízáteresztő burkolatot kapnak. A Duna-parti széles sétautat pedig a Bálna menti parti sétány folytatásaként, térkő-burkolattal építik ki. A terület közvilágítási rendszere is korszerűsödik a szükséges kandeláber áthelyezések, valamint új lámpatestek telepítése által. A megújuló park területén összesen 126 padot helyeznek ki.

Új szolgáltatások
A Petőfi híd és a HÉV-megálló közé eső területen épül meg a főváros egyik legnagyobb, közel 1000 négyzetméter alapterületű, két részből álló (kis- és nagytestű kutyák szétválasztását szolgáló) kutyafuttatója.
A jelenlegi BKV épület átalakításával büfét és férfi, női, illetve pelenkázó asztallal felszerelt mozgássérült WC-t alakítanak ki.

„A Nehru part I. c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg”

forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem