"Madarak Városa Ferencváros"

"Madarak Városa Ferencváros"
Madáretetők kerületünk iskoláiban és óvodáiban

2016. február 3. | "Madarak Városa Ferencváros", madáretető, iskola, óvoda, József Attila-lakótelep, Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola, madárvédelem, pályázati versenyfelhívás, Gerséné Varga Ildikó, dr. Bácskai János, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Madarak és fák napja, T. Zuggó Tünde, Schmidt Egon, Pusztaszeriné Búza Judit, odúkihelyezés, Nyiri Béla

Február 3-án tartották a József Attila-lakótelepen található Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola udvarán azt az ünnepséget, mellyel lezárult a Ferencváros Önkormányzata által életre hívott madárvédelmi program első fázisa, az etetők kihelyezése.

Ferencváros Önkormányzata elkötelezett a lakossága környezetében élő, urbanizálódó madarak védelmében. A madarak életének könnyítése céljából az önkormányzat olyan pályázati versenyfelhívással fordult a kerületi oktatási intézmények (óvodák, iskolák) felé, ami a környezeti nevelésük terén is segítséget jelent. Pályázni komplett madárvédelmi - és tudásbővítő programmal lehetett.

A program során a projektben résztvevő iskolák és óvodák feladata madáretetők és odúk kihelyezése, az etető forgalmának nyomon követése (naplóban feltüntetve a megfigyelés napja, időtartama, a látogató madarak faja, száma, fényképe, a fajok bemutatása.)

A versenyre a felkészítő foglalkozások és az ismeretterjesztő kiadványok mellett plakátok készítésével, az odúlakók élettörténetének megírásával, saját verssel és kisfilmmel is készülhetnek az óvodások és az iskolások.

A madárvédelmi programhoz szükséges ismeretanyagot és a madáreleséget Ferencváros Önkormányzata biztosítja a résztvevők számára.

A „Madarak Városa Ferencváros” program az idei évben a május 10-i Madarak napja versennyel zárul, azonban nem ér véget, mert az önkormányzat több éven átívelő madárvédelmet tűzött ki célul a kerületünkben, így az a következő tanévben is folytatódik.

A február 3-i alkalomra összegyűlt kisiskolásokat, óvodásokat, valamint nevelőiket Gerséné Varga Ildikó, a „Madarak Városa Ferencváros” program felelőse, a Leövey Klára Gimnázium biológia-földrajz tanára köszöntötte Budapest legvirágosabb lakótelepén. Elmondta, hogy a dr. Bácskai János polgármester ötlete nyomán elindult program célja, hogy összefogja a madarakat gondozó, tanulmányozó iskolák, óvodák tevékenységét önkormányzati támogatással, mely biztosítja az etetőanyagot, a kihelyezendő odúkat. Gyermekek és pedagógusok egyaránt lelkesen vesznek részt az eseménysorozatban.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott „Madarak Városa Ferencváros” program idén május közepéig fog tartani. Ez alatt sor kerül majd etetésekre, madártanulmányozásra, rajzfoglalkozásokra, egy hétvégi, Kincsesbányán rendezendő felkészítő táborra, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai által tartott előadásokra. Májusban óvodások és iskolások külön játékos versenyeken mérhetik össze tudásukat a Madarak és fák napján, melynek eredményhirdetésével május közepén zárul a program 2016-os eseménysorozata.

T. Zuggó Tünde, Ferencváros Önkormányzatának alpolgármesteri tanácsadója nagy szeretettel tolmácsolta a program megálmodójának, dr. Bácskai János polgármesternek üdvözletét és gondolatait, melyek szerint a természet szeretete mellett fontos az is, hogy már óvodás kortól mindent megtegyünk azért, hogy a jövő generációi is hasonlóan gondozott, zöld környezetben élhessenek. Felhívta a figyelmet a Ferencvárosban élő Schmidt Egon ornitológus (nevét viseli a kerület környezetvédelméért adományozandó díj is) felismerésére, mely szerint Ferencvárosban olyan új madárfajok jelentek meg az utóbbi időben, melyeknek eddig nem volt jellemző a városi környezetben való előfordulásuk. Végezetül minden gyermeket és nevelőt buzdított a programban való részvételre és köszönetet mondott a szervezés segítőinek, irányítóinak.

A Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola élen jár a madarak gondozásában, tanulmányozásában, immár öt éve tudatosan óvják az iskola környékén élő tollas jószágokat, télen etetik, nyáron itatják őket, a nekik otthont adó iskolaudvart pedig állandóan rendben tartják – tudtuk meg Pusztaszeriné Búza Judit tanárnőtől.

A madarakról szóló versekkel, gyermekdalokkal és mondókákkal színesített ünnepély csúcspontja az odúkihelyezés volt, melyet a József Attila-lakótelep lelkes madárbarátja és kertalapítója, Nyiri Béla vezetett - bemutatva a különböző madárfajokat, szokásaikat, valamint a méretükre, életmódjukra szabott etetők fajtáit.


2016. február 3-án az alábbi 15 ferencvárosi intézményben került kihelyezésre madáretető és odú:

intézmény cím
iskolák
Kőrösi Csoma S. iskola Ifjúmunkás u. 13.
Kosztolányi D. iskola Ifjúmunkás u. 1.
Weöres S. iskola Toronyház u. 21.
Bakáts téri iskola Bakáts tér
Telepy K. iskola Telepy utca 17.
Molnár F. iskola Mester utca 19.
Leövey gimn. Vendel u. 1.
   
óvodák
Ugrifüles óvoda Hurok utca 9.
Napfény óvoda Napfény u. 4.
Epres óvoda Epreserdő u. 10.
Méhecske óvoda Ifjúmunkás u. 30.
Liliom óvoda Liliom u. 15.
Csudafa óvoda Óbester u. 9.
Kerekerdő óvoda Vágóhíd u. 35-37.
Kicsi Bocs óvoda Erkel u. 10


Impresszum  Adatvédelem