Referencia iskolává avatták a Kosztolányit

Referencia iskolává avatták a Kosztolányit
A „Sakkpalota program” új iskolával bővült

2015. szeptember 26. | Öko Szüret, Kosztolányi Dezső Általános Iskola, családi és alapítványi nap, Sakkpalota program, referencia iskola, Polgár Judit, Kállay Gáborné, Intzoglu István, Dicső István

Szeptember 26-án rendezték meg a Kosztolányi Dezső Általános Iskola családi és alapítványi napját, az Öko Szüretet, melynek keretében Polgár Judit személyesen avatta az általa alapított Sakkpalota program új referencia iskolájává a József Attila-lakótelepi intézményt.

A Kosztolányiban egész délelőtt zajlottak a játékos programok. Rengeteg előadás, kézműves foglalkozás és sportolási lehetőség várta a gyermekeket és családjaikat az Öko Szüreten, melyet az esős idő miatt teljes egészében az iskola épületében tartottak meg. Az eseményen részt vett Kállay Gáborné alpolgármester asszony és Intzoglu István önkormányzati képviselő is.

A családi nap megnyitása után az iskola életének egyik nagy jelentőségű eseménye következett el, melyen személyesen jelent meg Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója, hogy az általa alapított Sakkpalota képességfejlesztő oktatási program kiemelt partnerévé, regionális referencia iskolájává avassa a Kosztolányi Dezső Általános Iskolát.

A dokumentumok ünnepélyes aláírása előtt a női világranglistát megszakítás nélkül 26 évig vezető sakknagymester beszédében bemutatta az általa alapított, mára a Nemzeti Alaptanterv választható tantárgyaként szereplő készségfejlesztő programot.

Mint elmondta, gyermekei cseperedése közben fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy amit saját neveltetése során kapott a sakktól, azt megossza a jövő nemzedékekkel, ezért első lépésként gyermekei óvodájában sakkjátszóteret alakítottak ki. Ezután jött létre a Sakkpalota program, melynek lényege, hogy a sakk szabályai alapján a gyerekek megtanuljanak játékos, kreatív, komplex és alkotó módon gondolkozni és segítse nyelvi, matematikai, zenei készségeik fejlődését. Ehhez a módszer sok eszközt igénybe vesz az énekléstől a szavaláson át a rajzolásig, valamint rendelkezik saját tankönyvsorozattal, tanszercsomaggal és természetesen oktatói képzési programmal is.

A program terjesztésének fontos eleme, hogy a több mint 150, már csatlakozott intézmény mellett kiemelt, regionális referenciaiskolák mutassák be a módszer eredményeit, hasznosságát. Az eddigi tíz intézmény elit köréhez csatlakozott tehát most a Kosztolányi Dezső Általános Iskola. Az ezt hirdető táblácskát adta át Polgár Judit Dicső István iskolaigazgatónak.Impresszum  Adatvédelem