Szervátültetett gyermekek éremesője

Szervátültetett gyermekek éremesője
Ferencváros is büszke rájuk

2015. augusztus 6. | szervátültetett, transzplantált, British Transplant Games, Trappancs Team, Jakab Ivett, Dr. Vilmányi Csaba, Domonkos Ádám, Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola

A British Transplant Games-t 1978 óta rendezik meg, de magyar szervátültetett csapat még soha nem vett részt rajta – eddig. A Trappancs Team tagjai közül többen az IX. kerület büszkeségei is.

Július 30-án délben a Trappancs Team elrepült Newcastle-be, hogy megmutathassák a közel 900 résztvevő szervátültetett sportolónak (norvégok, írek, ausztrálok, amerikaiak, angolok), hogy velük is számolni kell a továbbiakban.

A csapat vezetője, aki sikerre vitte a Trappancs csapatot, egy IX. kerületben lakó májátültetett teniszező fiatal hölgy: Jakab Ivett, a Trappancs team orvosa a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológusa, Dr. Vilmányi Csaba volt.

A 10 sportoló között 5 májtranszplantált gyermek és fiatal van, 3 vesetranszplantált, 1 csontvelőtranszplantált és 1 úszó gyermek vese- és májtranszplantált.

Az úszóversenyzők között van IX. kerületi büszkeség is.

A versenyzők között a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola tanulója, a 12 éves Domonkos Ádám az úszóverseny napján ünnepelte a 12. születésnapját. 100 százalékosan teljesített, 25 méter mellúszásban, 25 méter gyorsúszásban és 25 méter hátúszásban is megszerezte az aranyérmet.

Ádám több mint 11 éve májtranszplantált. Veleszületett májbetegsége miatt fél éves korában Németországban történt meg az élődonoros májtranszplantáció: édesanyja adta májának egy darabját kisfiának. Évek óta úszik, rutinos versenyző, mind a Speciális Diákolimpián, mind az Országos Bajnokságokon megszerzi a legfényesebb érmet, 2014-ben a Szervátültetettek Európa Játékáról is 3 aranyéremmel tért haza.


Az összesített mérleg: 3 nap alatt 23 érmet szereztek a szervátültetett fiatalok:
• 13 aranyérem
• 7 ezüstérem
• 3 bronzérem
• két negyedik helyezés,
• két ötödik helyezés,
• egy hatodik helyezés

Forrás: www.9.kerulet.ittlakunk.huImpresszum  Adatvédelem