Színes, szagos, hangos kísérletek

Színes, szagos, hangos kísérletek
Együttműködési megállapodás a csepeli és ferencvárosi önkormányzat között

2015. július 9. | dr. Bácskai János, Borbély Lénárd, Kállay Gáborné, Tóth János, Tolnai Marianna, Barabás Péter, Dudás Mátyás, Keszler Buda, Nagy Albert Bálint, Andrási Bence, Sörös Csaba, Dimitriu Adonis, Pamuk Bence, Ferenczi Dénes, Morris Kristóf Park, Kálmán Kristóf, Dobos Krisztián, Német Erika, Boros Gábor, TÁMOP, Jedlik Ányos Gimnázium, Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola, Csepel, Vermes Miklós, Polgármesteri Elismerő Oklevél, TUNGSRAM DÍJ

Megállapodást kötött Ferencváros Önkormányzata és Csepel Önkormányzata július 9-én "a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása" érdekében.

A megállapodás keretében a két kerület vezetői olyan szakmai együttműködésről állapodtak meg, mely során a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban és a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskolában a TÁMOP projekt keretében létrejött laborok működését és fenntartását tapasztalataikkal és szakmai munkájukkal kölcsönösen segítik.

Az ünnepélyes aláírás alkalmából dr. Bácskai János polgármesteri elismerő oklevelet adott át a TÁMOP projektben is részt vevő Barabás tanár úr, illetve fizika fakultációs diákjai részére, akik az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett „A fizika mindenkié” országos rendezvény keretében meghirdetett Tungsram pályázaton 1. helyezést értek el.

Az ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, valamint Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere, Tóth János, a csepeli tankerület igazgatója, és Tolnai Marianna, a ferencvárosi tankerület igazgatója.

Dr. Bácskai János beszédében megemlékezett saját diákéveiről, melyeket a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban töltött, s legendás fizikatanáráról, Vermes Miklósról, akinek laborjához és kísérletező szelleméhez méltó fejlesztés valósult meg Ferencvárosban a Leövey Klára Gimnáziumban évekkel ezelőtt átadott komplex természettudományos labor formájában.

Ferencváros polgármestere szerint ezek a laborok nagyon fontos szerepet töltenek be az oktatásban, hisz - természetesen a megfelelő tanárok segítségével - kiválóan alkalmasak arra, hogy az átlagos tanmeneten túl is felkeltsék a gyermekek érdeklődését a természettudományok iránt.

Ezek segítségével - ahogy Vermes Miklós mondta - "szín-szag-hang" szakköröket lehet tartani, amik elvezetnek oda, hogy könnyebb legyen a természet jelenségeit megérteni, és felfedezni valami újat, magyarázatot találni a körülöttünk zajló jelenségekre.

Dr. Bácskai János konkrét történeteket is mesélt kísérletező szellemű tanáráról, aki 40 év alatt csupán egyszer robbantotta fel a szertárt, és hasonló sikereket kívánt a két résztvevő iskolának is, hogy balesetmentesen, de sok látványos, színes, szagos, hangos kísérlettel hívják fel a figyelmet a tudományokra.

A polgármester sok sikert kívánt az együttműködés résztvevőinek, mely által közel 30 iskola mintegy 11 ezer diákja fog jobb oktatásban részesülni.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere beszédében beszámolt a ferencvárosihoz hasonló csepeli laborfejlesztési programról, mely ott 2014-ben készült el. Köszönetet mondott a résztvevők munkájáért, s reményét fejezte ki az eredményes együttműködéssel kapcsolatban.

A polgármesteri beszédek után Borbély Lénárd, dr. Bácskai János, valamint a KLIK vezetői aláírták a szerződést, majd a megállapodás aláírását követően dr. Bácskai János Polgármesteri Elismerő Okleveleket adott át a Leövey Klára Gimnázium Tungsram Díjas csapatának és vezetőjüknek, Barabás Péter tanár úrnak.


Ferencvárosban 2013-ban 300 millió forint értékben európai uniós beruházás keretében komplex, a legmodernebb technológiával felszerelt oktató laboratórium került kialakításra a TÁMOP-3.1.3-10/1-2010-0002 projekt keretén belül. A létesítmény mintegy 5000 fővárosi diák számára teremtette meg a lehetőséget, hogy játékos, interaktív módon szerezzen versenyképes természettudományos ismereteket. A Jedlik Ányos Gimnázium szaktanárai több alkalommal tettek látogatást ebben a IX. kerületi laborban, ahol Barabás Péter laborvezető adott szakmai tanácsot nekik, majd szakmai előadások keretében ismertette a megszerzett tapasztalatait.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere kezdeményezte, hogy a két iskola hivatalosan is alakítson ki szakmai együttműködést a TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0008 számú "A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban" elnevezésű projektre, valamint a projektek kapcsán szerzett tapasztalataikat osszák meg, szakmai munkájukat kölcsönösen segítsék.

A most aláírt együttműködés a projekt fenntartási időszakának a végéig, de legkésőbb 2020. december 31-ig tart.

A Fény Nemzetközi Éve szellemében, a Fény Világnapja rendezvényhez kapcsolódóan, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett „A fizika mindenkié” országos rendezvénysorozat keretében meghirdetett Tungsram pályázaton a Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola Barabás Péter tanár úr által vezetett csapata első helyezést ért el, és ezzel TUNGSRAM DÍJAT kapott.

A pályázati kiíráson is túlmutató, ötletes, a kísérleti tananyagba is beépíthető, rendkívül színvonalas pályázatok nehéz döntés elé állították az akadémikusokból álló zsűrit, így az iskola csapata megosztott első díjat kapott a Városmajori Gimnáziummal.

Ferencváros Önkormányzata mindig kiemelt feladatának tekintette a gyermekek oktatását, és örömmel értesül minden egyes elért eredményről, sikerről különösen akkor, ha - mint most is – a siker egyben országos hírnevet jelent az iskolának, kerületnek egyaránt.

A Leövey Klára Gimnázium által elért első helyezés szép példája a tanulók és a nevelők közös munkájának, ezért Barabás Péter tanár úr és a Leövey Klára Gimnázium Tungsram Díjas csapata Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült.

A díjnyertes csapatban 13 diák vett részt: Dudás Mátyás, Keszler Buda, Nagy Albert Bálint, Andrási Bence, Sörös Csaba, Dimitriu Adonis, Pamuk Bence, Ferenczi Dénes, Morris Kristóf Park, Kálmán Kristóf, Dobos Krisztián, Német Erika, Boros Gábor.

Bővebb információ: afizikamindenkie.kfki.huImpresszum  Adatvédelem