„Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért” díj

„Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért” díj
Schmidt Egon ornitológus, író elismerése

2015. június 3. | Ferencváros környezet- és természetvédelméért díj, díjátadás, Környezetvédelmi Világnap, Schmidt Egon, dr. Bácskai János; környezetvédelem, természetvédelem, ornitológus, Kossuth-díj

Elsőként Schmidt Egon, a népszerű, rádióműsoraiból és könyveiről ismert ornitológus, író vehette át dr. Bácskai János polgármestertől az idén alapított Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért díjat. Az elismerés jövő évtől már az ő nevét viseli.

Ferencváros vezetése elkötelezett a környezet védelme iránt, ezért évről évre rendezvényekkel, veszélyeshulladék-gyűjtéssel, a környezettudatos nevelés támogatásával, illetve társasházi zöld udvar pályázattal hívja fel a figyelmet a terület fontosságára. Az újonnan alapított díj az ezért a célért dolgozó emberek kitüntetését, példaképül állítását szolgálja.

Dr. Bácskai János engedélyt kért Schmidt Egontól arra, hogy 2016-tól a díj neve – az első díjazott után – Ferencváros Schmidt Egon-díja lehessen, amibe a kitüntetett beleegyezett, sőt, megtiszteltetésnek érezte a névadói felkérést.

A díjátadón hamar a madarakra terelődött a beszélgetés, a szokott élvezetes, szemléletes előadásmódban esett szó a fecskék számának – klímaváltozás miatti – drasztikus csökkenéséről, a varjak, szarkák és más invazív fajok térhódításáról, a városi madárdalról és a kedvencekről. Megtudhattuk, hogy Magyarország igazi gólyanagyhatalom, illetve, hogy hazánk nagy fajgazdagságot mondhat magáénak, hiszen mind állat-, mind növényföldrajzi szempontból határterületen található. Ezért minden évben szép számú külföldi csoport érkezik hozzánk, madár-megfigyelési céllal.

A kérdésre, hogy ilyentájt mely madarak hangját lehet hallani a városban, Schmidt Egon a feketerigót, a házi rozsdafarkút, az örvös galambot, a barátkát és a zöldikét említette. Hozzátette: bár a fülemüle és a sárgarigó dalát tartja a legszebbnek, és kedvenc madarai is a rigófélék, de mindig az a legkedvesebb számára, amit épp hall, vagy amire a távcsövét irányítja.

A 83 éves kitüntetett több mint fél évszázada Ferencváros lakója, a nyolcvan kötetet meghaladó életművének jelentős része is itt készült. A tudós, aki ismeretterjesztő munkásságáért 2009-ben Kossuth-díjat kapott elmondta, legkedvesebbek számára a gyerekeknek írt ismeretterjesztő könyvei – jelenleg is kiadás alatt áll egy trilógia.

Az a kedvenc madara, amit éppen megfigyel, és nagyon szereti bennük, hogy szépen, harag és veszekedés, gyűlölködés nélkül tudnak élni – ami sajnos az emberek nagy részéről nem mondható el.

Egyik fia viszi tovább “apai örökségként” az ornitológusi hivatást, ami szintén boldoggá teszi.


Schmidt Egon Budapesten látta meg a napvilágot, de becsehelyi származású családja miatt mindig is zalai kötődésűnek vallotta magát. Gyermekkorától kezdve érdeklődött a madarak iránt. A madarak megfigyeléséről naplót írt, amelynek azonban a család kitelepítésekor nyoma veszett. Származása miatt nem mehetett egyetemre, ezért autodidakta módon tanult.

1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette. 1980-tól az Állatvilág című lap szaklektora. A Kisdobos gyermekmagazinban változó címmel - Kedvenceink a lakásban, Nézz a lábad elé! - állandó rovata volt. Számos természetvédelmi ismeretterjesztő könyvet írt, leginkább a madárvédelem témakörében. Éveken át kutatta a hazai bagolyfajok táplálkozását a köpeteik elemzése alapján. A hazai rigófélék elismert szakértője, a nemzetközileg jegyzett német Neue Brehmbücherei monográfiasorozatban ő írta a kékbegyet és (Farkas Tiborral közösen) a kövirigót bemutató köteteket. Művei között külön csoportot képeznek a kirándulások leírásai, melyek nem csak ismert hazai (és néhány külföldi) madárparadicsomot mutatnak be, hanem olyan közismert élőhelyeket, mint a Dunakanyar, a Margit-sziget, a Gellért-hegy, a Városliget. Alelnöke volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Éveken át Balogh Istvánnal együtt készített hangfelvételekkel színesített kis anyagokat a Magyar Rádió Oxigén című műsorába.” (wikipedia)Impresszum  Adatvédelem