Zsudi József emlékére

Zsudi József emlékére
Táblaavatás a Tompa utcában

2014. április 16. | táblaavatás, Tompa u. 20, Zsudi József, Bittera Judith, Gajdó Tamás, dr. Bácskai János, főrendező

Az egy éve elhunyt Zsudi József színész-rendezőnek állított emléktáblát születésének 91. évfordulóján, április 16-án özvegye, Bittera Judith a IX. kerület önkormányzatának támogatásával.

A Tompa utca 20. alatti egykori lakóházánál barátok és kollégák emlékeztek. Jelen volt dr. Bácskai János polgármester is, aki megemlékezett arról a véletlen, de a művész életét tekintve jelképes összefüggésről is, hogy Zsudi József születésnapja a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja is egyben.

A polgármester beszédében kiemelt néhány meghatározó életrajzi momentumot, így például azt, hogy a „méltatlanul elfeledett üldözöttek színházánál (az állás nélkül maradt zsidók megsegítésére létrehozott Goldmark Színház  –  a szerk.) kezdte pályafutását 1940-ben” majd túlélte azt, amikor a náci megszállás alatt a „Láthatatlan Színház” közel fele odaveszett. Ez mély nyomot hagyott későbbi munkásságán, amit nagyrészt a Vidám Színpad rendezőjeként végzett – vallotta Gajdó Tamás színháztörténész, aki szerint ugyanakkor a pesti humor jeles képviselőjeként előszeretettel öntötte tréfás formába kritikai mondanivalóját. Az 1968-ban Jászai Mari-díjjal kitüntetett művész emléktábláját Bittera Judith és dr. Bácskai János leplezte le.Impresszum  Adatvédelem