A közösségek szerepe mindennapi életünkben

A közösségek szerepe mindennapi életünkben
Ferencvárosi Úrhölgyek adventi összejövetele

2012. december 14. | közösségek, advent, FERUPE, Ferencvárosi Úrhölgyek, Házasságkötő terem, Spányi Antal, Lánczi András, Kállay Miklós, Dúzsi Tamás, Mandel Róbert, Kállay Gábor, Jakobi László, Márta István, dr. Bácskai János

December 14-én, péntek este került sor a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesületének adventi összejövetelére a Ferencvárosi Önkormányzat Házasságkötő termében.

"De jaj a magányosnak: ha elesik, nincs senki, aki fölsegítené!"
[Prédikátorok könyve 4,10]

A rendezvény vendégei voltak: Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója; Prof. Dr. Lánczi András, a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár; Prof. Dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékvezetője, a Magyar Bor Akadémia elnöke; Dúzsi Tamás, "Szegzárdi" bortermelő és a Mandel Quartet (Mandel Róbert, Kállay Gábor, Jakobi László, Márta István).

A muzsikával és borkóstolóval egybekötött közéleti esten elsőként dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere köszöntötte a vendégeket, aki közvetlenül a "220 év, 220 kép" könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóról jött, s a meghívott vendégeket meg is ajándékozta a Ferencváros múltját képekben bemutató könyvvel.

Az est Lánczi András professzor előadásával folytatódott, aki elsőként megjegyezte, nem is tudta, hogy ennek a közösségnek is része, ugyanis az összejövetel témája ezúttal a közösségek szerepe volt mindennapi életünkben.

Lánczi András elgondolkodtató előadásában a közösségek életének számos történelmi és szociológiai aspektusát világította meg; elemezve a társadalmunkban létező közösségek küzdelmeit a jelenlegi súlyos kihívásokkal.

Spányi Antal püspök, aki korábban a Haller téri Páli Szent Vince templom plébánosa volt, vallásos szemszögből világította meg a magányos ember sorsát és a közösségekben rejlő erőt.

Az est második felében Kállay Miklós professzor mutatta be Dúzsi Tamás szekszárdi borászt, akit idén már nem először jelöltek az Év Borásza címre.

Dúzsi Tamás borai bemutatása mellett Babits költeményeket adott elő, lenyűgözve ezzel a résztvevőket.

A rendezvény során többször is szerephez jutott a Mandel Quartet, hangulatos középkori és karácsonyi zenével emelve az est fényét.

A Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesületét 14 ferencvárosi hölgy alapította 2011-ben azzal a célkitűzéssel, hogy a kultúra ügyét szolgálja Ferencvárosban, valódi értékeket hordozó művészi produkciókat közvetítsen az emberek felé.

A szervezet tagjai úgy vélik, a média és a nagy rendezvények elsősorban a tömegkultúra világát közvetítik az emberek felé. Ők viszont tömegkultúra helyett igényes, valódi értékeket hordozó művészeti produkciókat szeretnének tálalni a ferencvárosiak számára, bekapcsolni őket a kulturális életbe, ösztönözve a közösségi élet megteremtését, hogy a társadalom tagjai ne passzív fogyasztók legyenek, hanem aktívan alakítsák, formálják a kultúrát, s egyúttal összetartó helyi közösségeket alakítsanak ki.

Szöveg és fotó: Boldizsár LászlóImpresszum  Adatvédelem