Romani Platni

Romani Platni
Lakásétterem a Tanodában

2012. április 17. | cigány, roma, étterem, lakásétterem, tanoda, dr. Bácskai János; Romani Platni, antidiszkrimináció, Orsós Sándor, Ferencvárosi Tanoda, cigány kultúra

Antidiszkriminációs célzattal nyitották az első cigány lakáséttermet a Ferencvárosi Tanodában, a Tűzoltó utcában. A megnyitón részt vett dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere is.

Április 12-én egyedülálló kezdeményezés tanúi lehettek azok, akik ellátogattak a Tűzoltó utcai Tanodába. A Romani Platni program lényege a cigány kultúra, életstílus megismertetése a társadalommal – az ételeken keresztül.
Tudjuk, hogy a nagy dolgok a terített asztalnál dőlnek el, enni pedig mindannyian szeretünk. Ezt felismerve jött létre ez az antidiszkriminációs program. Rövid távú célja a cigány kultúra, életstílus megismertetése minél szélesebb körben. Hosszú távon pedig a programban részt vevő asszonyok segítése abban, hogy saját otthonaikban lakáséttermet nyitva hasznosítsák tudásukat, bemutatva értékeiket, hagyományaikat, kultúrájukat.
Orsós Sándor projektvezető elmondta: a cigányság ételeit az egyszerűség jellemzi, a minden háztartásban fellelhető ízesítők: bors, só, paprika, fokhagyma.
Ferencváros polgármestere, dr. Bácskai János köszöntőjében reményének adott hangot, hogy minél tovább fennmarad ez a kezdeményezés, hiszen az együttélés záloga egymás megismerése, elfogadása.

Az asszonyok öt fogásból álló menüsort tálaltak fel. Egyszerű, hétköznapinak tűnő ételeket – mégis különleges ízvilág tárult a vendégek elé. Malvin néni kézzel készült kenyerének (a romák bodag-nak hívják) akkora sikere van, hogy az Interneten egymást érik a megkeresések a receptért. A jó hangulathoz cigányzenét is biztosítottak, de az evőeszközök csörgése és a jóízű beszélgetés mindezt háttérbe szorította. A sütő-főző asszonyok elégedetten nyugtázták, hogy minden fogás után üres tányérokat szedtek le.

A próba sikerült, a Romani Platni Közösségi Éttermet bárki felkeresheti a Tűzoltó utcai Tanodában.

Bővebben itt

Kép és szöveg: Vincze Hédi
Impresszum  Adatvédelem