Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupa

Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupa
Színészválogatott - Ferencváros 9:5

2012. április 17. | Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupa, focitorna, Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, Színészválogatott, Ferencvárosi Önkormányzat

Április 14-én, szombaton második alkalommal került sor a Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupa focitornára, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) szervezésében. A tornán 8 helyi általános iskola csapata indult. A focigálát a Színészválogatott és az FKA-Ferencvárosi Önkormányzat mérkőzése színesítette.

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány civil aktivistákból, művészekből és helyi vállalkozókból álló köre 2010-ben abból a felismerésből született, hogy a helyi igényeket  sokszor éppen a helyi pénzügyi forrásokkal lehet a legjobban kielégíteni, mert a támogató és a támogatott érdekei között egy közös  mindenképpen akad: jó érzés és bizalmat keltő annak adni és attól elfogadni, akit ismerünk.

Az alapítvány ferencvárosi gyerekek támogatására szolgáló rendezvénye a Ferencvárosi „Aput  a Kapuba“ Kupa (FAKK), hisz a kerület vitathatatlanul legismertebb és legnépszerűbb közösségteremtő hagyománya a foci.

A kerületi általános iskolások kispályás focibajnoksága egyben közösségi pályázat is. A játék előtt minden résztvevő diákközösségnek meg kellett neveznie, hogy milyen közösségi és/vagy sport tevékenységet folytatna vagy fejlesztene, ha kapna hozzá 50-100 ezer forintos anyagi segítséget. Az alapítvány vállalta, hogy keres ezen ötletek, kívánságok támogatásához kerületi vállalkozókat.

Tavaly, 2011. április 16-án került sor az első focikupára, mely alkalomból közel  600 ezer forintnyi pénzbeli és több tízezer forintnyi természetbeni adománnyal gazdagodtak a kupán részt vevő iskolák.

A 2012-es FAKK-on induló csapatok:

1. Szegya Ördögök (Szent-Györgyi Albert Általános Iskola)
2. Domino (Domino Általános Iskola)
3. Weöresök (Weöres Sándor Általános Iskola)
4. Lakótelepi Sasok  (Kosztolányi Dezső Általános Iskola)
5. Kőrösi 1091 DSE (Kőrösi Csoma Sándor Két Tannyelvű Általános Iskola)
6. Mester 67 (József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény)
7. Poli Sokk  (Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola)
8. Telepy Károly Testnevelés Szakosított 12 évfolyamos Iskola

A program április 13-án, pénteken délután 4 órakor indult egy ismerkedő megbeszéléssel a helyi Veranda étteremben a pályázó iskolák képviselői és a versenyt támogató vállalkozók közt.

Másnap, 14-én, szombaton reggel kezdődött a focitorna, melyre a rossz idő miatt a Kerekerdő park helyett a közelmúltban felújított Vendel utcai sportcsarnokban került sor.

A II. Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupa győztese a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény "Mester 67" nevű csapata lett, miként tavaly is.

A győztes csapat tagjai: Gál Roland, Oláh Tibor, Lakatos Ferenc, Lakatos Krisztián, Dobos Lajos, Csizmadia Norbert, Farkas Szilveszter, Beri Pál, Sára Norbi, Kiss Dániel; “Apu” a Kapuban: Kiss Krisztián; felkészítő tanár: Ragány  Károly.

A vándorkupát Détári Lajos, az FTC szakmai igazgatója, dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, és a Közösségi Alapítvány képviselői adták át a nyerteseknek, akik a kupával együtt 100 ezer forintot is nyertek sporteszközökre, a Ferencvárosi Európai Integrációs és Vállalkozásfejlesztési Egyesület (FEVE) támogatásaként.

A torna 2. helyezettje a Weöres Sándor Általános Iskola "Weöresök" csapata lett, a 3. helyet pedig a Kosztolányi Dezső Általános Iskola "Lakótelepi Sasok" csapata szerezte meg.

A közösségi alapítvány célkitűzésével összhangban a ferencvárosi támogatók jóvoltából végül 7 iskola jutott adományhoz az iskolai sport vagy közösségi élet fejlesztésére.

Az iskolai csapatok döntője előtt került sor a Színészválogatott és az FKA-Ferencvárosi Önkormányzat mérkőzésére.

Bár az első gólt a ferencvárosi csapat lőtte (Sajó Ákos), és maga a polgármester is 2 gólt szerzett; a félidőben már 3:2-re vezetett a Színészválogatott, a végeredmény pedig 9:5 lett, ami még a tavalyi 8:5-nél is rosszabb eredmény.

A góllövők a színészválogatottnál: Balázs Pali 3, Besztercei Attila 2, Egressy Zoltán 2, Kalmár Gergely és Hámori Ferenc; a ferencvárosi csapatnál: dr. Bácskai János 2, Kucsera Zoltán 2, és Sajó Ákos.

A csapattagok:
színészválogatott:
Balázs Pali, Besztercei Attila, Egressy Zoltán, Hámori Ferenc, Kalmár Gergely, Kamarás Mihály, Kiss Zoltán, Lippai László,  Varga Miklós.
FKA-Ferencvárosi Önkormányzat:
dr. Bácskai János, Görgényi Máté, Hidasi Gábor, Kőrösi Zoltán, Kucsera Zoltán, Michaleczky György, Sajó Ákos, Scsaurszki Tamás.

A mérkőzéseket az MR1 Kossuth rádió fiatal szerkesztő-riportere, a pekingi olimpiát is megjárt Dénes Tamás közvetítette.

szöveg és fotó: Boldizsár LászlóImpresszum  Adatvédelem