Lelkiállapot, testi egészség

Lelkiállapot, testi egészség
Ferencvárosi Polgári Szalon '11.09

2011. október 6. | dr. Bácskai János, polgári szalon, zeneház, dr. Kopp Mária

A Ferencvárosi Polgári Szalon októberi rendezvényén dr. Bácskai János beszélgetőtársa dr. Kopp Mária professzor-asszony volt. A beszélgetés során a nagyszámú néző első kézből tudhatta meg hogyan áll az ország testi- és lelki egészség tekintetében, mit tehetünk a rossz állapot javításáért.

A Polgári Szalon rendezvényére a Telekom Zeneházban került sor.
Dr. Bácskai János kérdései nyomán hamarosan spontán beszélgetés alakult ki. Mint megtudhattuk, professzor-asszony gyermekkorában családja a kitelepítés elől önkéntes száműzetésbe vonult, négy gyermekkel egy kis vidéki házba, ahol még négy testvére született.
 Később Ferencvárosban tanult, a Patrona Hungariae gimnáziumban volt kollégista. Az orvosi egyetemre többször felvételizett, de szülei származása miatt maximális pontszámmal sem vették föl. A sokadik alkalommal egy sértett tisztviselő segítségével – több más társával együtt – sikerült a felvételije. Albérletben a Ráday utcában lakott.

Élettannal foglalkozott, majd az ELTE-n pszichológus lett. 1983-ban kezdte el nagy kutatását, a hazai lakosság lelkiállapotáról.
Hosszú évek kutatásainak eredményét megpróbálja a gyakorlatban is kamatoztatni. Mint elmondta, a hazai férfiak halálozási aránya nagyon rossz, más országokhoz képest a várható életkor sokkal kisebb. Ennek különösebb fizikai okai nincsenek, lelki tényezők okozzák.
– A „mentsük meg a férfiakat” mozgalom erről szól? – kérdezte dr. Bácskai János.

– Lényegében igen. Finnországban ezzel a mozgalommal évekkel emelkedett a férfiak várható életkora.
Mint a professzor-asszony elmondta, az életet megóvó faktorok közt igen jelentős tényező a család, és a gyermekek. Méréseik szerint Magyarországon nagyon nagy az eltérés a kívánt, és valóban megszületett gyermekek száma között. Ezért indította a Három királyfi három királylány mozgalmat, ami arra hivatott, hogy ezek a gyermekek meg is szülessenek.
Izgalmas párbeszéd alakult ki, hogy egy állami hivatal, egy önkormányzat mit tehet azért, hogy a gyermekek megszülessenek: részmunkaidő, távmunka, családi napközi, bölcsődei férőhelyek számának növelése.
Impresszum  Adatvédelem