Vissza az általános nézetre
Ugrás a menüre

„Ferencváros Schmidt Egon-díja”

„Ferencváros Schmidt Egon-díja”
Társadalmunk jelentős részéért tevékenykedik a kitüntetett szervezet

2016. június 3. | „Ferencváros környezet- és természetvédelméért” díj, „Ferencváros Schmidt Egon-díja”, díjátadás, Környezetvédelmi Világnap, Schmidt Egon, dr. Bácskai János; környezetvédelem, természetvédelem, Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete, dr. Horváth Dávid

Június 3-án adták át a Ferencváros környezet- és természetvédelméért végzett munkásságot elismerő „Ferencváros Schmidt Egon-díja”-t a Polgármesteri Hivatalban, melyet ez évben a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete kapott meg.

A Környezetvédelmi Világnap alkalmával átadásra kerülő díj azon magánszemélyeknek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki/amely Ferencváros környezet- és természetvédelme érdekében munkásságával Ferencváros fejlődéséért maradandót alkot.

A tavaly „Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért” néven alapított díjat elsőként Schmidt Egon, kerületünkben élő és alkotó Kossuth-díjas ornitológus, író vehette át. Az akkori átadón dr. Bácskai János engedélyt kért Schmidt Egontól arra, hogy 2016-tól a díjat róla nevezhessék el, amibe a kitüntetett beleegyezett. Az ily módon „Ferencváros Schmidt Egon-díjá”-vá avanzsált elismerést idén a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete érdemelte ki.

Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a névadót, valamint a díjazott szervezet képviselőit, amely méltán érdemelte ki az elismerést, hisz azért tevékenykedik, hogy a társadalom „kutyás” és „nem kutyás” részeinek együttélését kulturált körülmények között, a lehető legkevesebb konfliktussal segítse elő. Ebben Ferencváros Önkormányzatának lehetőségei önmagukban kevesek lennének, hisz a törvényi előírásokon túl szükség van belátásra, megfelelő kultúrára, kölcsönös tiszteletre is a társadalom különböző szegmensei között. Ehhez járul hozzá a kitüntetett szervezet is.

Az átadáskor Schmidt Egon is gratulált az elismeréshez, és további sok sikert kívánt a szervezet fontos, kiemelkedő tevékenységéhez.

Dr. Horváth Dávid, a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetének elnöke köszönőbeszédében megemlékezett a szervezet tiszteletbeli elnökéről, a tavaly elhunyt Benkó Sándorról, majd emlékeztetett arra, hogy ez az elismerés nem az ő, hanem az egész szervezet tizenöt éves munkájának gyümölcse. Személyes megtiszteltetésnek nevezte ugyanakkor, hogy a díjat a környezetvédelemért polgármesterként, magánemberként, korábban pedig tanárként is elkötelezett dr. Bácskai Jánostól veheti át.

Az ünnepélyes díjátadót Kurkó József Kristóf előadóművész gitáros-énekes produkciója színesítette.


Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete – „Ferencváros Schmidt Egon-díja”

A Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete 2002-ben alakult. Elnöke dr. Horváth Dávid állatorvos, tiszteletbeli elnöke a tavaly elhunyt Benkó Sándor, világhírű dixieland zenész.

A szervezet elsődleges célja a kerületi kutyások és nem kutyások közötti ellentétek csökkentése, a kutyatartás könnyítése, a környezetvédelem és köztisztaság fenntartása, javítása. A köztisztaság érdekében Ferencváros több pontján helyeztek ki kutyaürülék-gyűjtő zacskókat. A kerületi kutyafuttatók kialakításban szakmai segítséget nyújtottak. Az egyesület önkormányzati támogatással, ingyenesen mikrochippel látta el a ferencvárosi kutyákat. A szervezet orvosi, állatorvosi előadásokat is tart, illetve kerületi és kutyás lapokban tájékoztató cikkeket jelentet meg.

Későbbi céljaik között szerepel a szegényebb kutyatartók ebtartással kapcsolatos költségeihez való hozzájárulás, valamint a kerületi állatvédelmi célok elősegítése, gazdátlan kutyák beoltása, féregtelenítése, etetése, kutyamenhely létrehozása és üzemeltetése.

A szervezet tagja lehet minden olyan ferencvárosi kutyatartó, aki egyetért céljaikkal és vállalja a normák betartását, hogy minél könnyebb legyen a városi kutyatartás, zökkenőmentes együttélés a kutyások és nem kutyások között.

Vissza az oldal tetejére
Vissza az általános nézetre
Ugrás a menüre